Tomáš Verner je můj kamarád, ne vzor

Budějovické krasobruslení má po Tomáši Vernerovi další talent. Petra Bidaře.

V minulém týdnu přijel na otočku ze soustředění v Berlíně do Prahy. Napsal maturitní slohovou práci a odjel zase zpátky. Jen v neděli se dostal na skok na jih Čech.
Devatenáctiletý budějovický krasobruslař Petr Bidař má nabitý program. Letošní sezonu zakončil 10. března patnáctým místem na mistrovství světa juniorů ve sportovních dvojicích a brzy se začne připravovat na sezonu následující. V květnu ho navíc čeká maturita.
Po Tomáši Vernerovi mají České Budějovice další talent, který může promluvit nejen do českého krasobruslení. Mladý sportovec má své vzory, ale ve svém předchůdci Tomáši Vernerovi se nevzhlédl. „Tomáš je kamarád. Jako vzor ho neberu,“ vysvětloval Bidař.
Ona vlastně domovským klubem také podobnost mezi Bidařem a Vernerem končí. V krasobruslení se každý věnuje něčemu jinému. Bidař se rozhodl soutěžit ve sportovních dvojicích, zatímco Verner závodí v jednotlivcích.
Petr Bidař měl povedenou sezonu. Asi nejlepší v kariéře. Vyhrál na domácím mistrovství juniorů v Brně dvě zlaté medaile. Vedle svých sportovních dvojic i v jednotlivcích, které dělá už jen doplňkově. V obou kategoriích se dostal i do finále na mistrovství světa.
V únoru minulého roku se rozhodl jít cestou sportovních dvojic společně se čtrnáctiletou Klárou Kadlecovou. „V jednotlivcích jsem se zastavil,“ říká.
Petr chtěl dvojice dělat už odmala. „Má problémy se čtvernými skoky, a to by ho mezi jednotlivci limitovalo,“ říká jeho matka Iveta Bidařová. Je trenérka krasobruslení a právě u ní Petr začínal. Už na druhém stupni základní školy však dojížděl za trenérkou Evou Horklovou do Prahy.
Ve čtrnácti dostal individuální plán učení. V pondělí si nabral úkoly, do čtvrtka byl v Praze a v pátek šel na přezkoušení. V pátnácti přešel do Prahy úplně. V současné době má za svou dřinu dobře našlápnuto. „Chtěl bych se prosadit v zahraničí,“ plánuje si na další rok. Doma už těžko hledá konkurenci.