"Trápí nás nevyrovnané výkony"

Základní část hokejové extraligy má za sebou první čtvrtinu. Pardubičtí hráči dokázali porážet silné soupeře, ale často ztráceli se slabšími.

Mají cenné skalpy týmů, které bojují o čelo extraligové tabulky. Ale také škraloupy v podobě bodových ztrát s mužstvy z nižších pater. Hokejisté ČSOB pojišťovna Pardubice se v první čtvrtině základní části extraligy vezli na výsledkové houpačce.
Třináctku zápasů dovršili v neděli. Už podruhé se utkali s Libercem. Domácí zápas s Kladnem byl totiž odložen a hrál se v úterý po uzávěrce Sedmičky. Před tímto duelem patřilo pardubickým hokejistům sedmé místo.
Žádný zázrak, ale taky žádná tragédie. „Spokojený jsem tak z poloviny. V našich zápasech byla spousta pozitivních momentů, ale taky se ukázala spousta věcí, které musíme zlepšit,“ říká hlavní pardubický trenér Pavel Hynek.
Dobré výsledky se střídají s těmi špatnými. „Trápí nás především nevyrovnané výkony. Prakticky jsme neměli žádnou sérii, kdy bychom dokázali udělat několik výher v řadě. Je to taková sinusoida. A nevyšly nám některé domácí zápasy, které jsme měli zvládnout,“ naráží Hynek na vysokou prohru 2:6 se Spartou.
A také na domácí porážku s Mladou Boleslaví. Poslední tým tabulky dal v Pardubicích rozhodující gól šest vteřin před koncem. „Ten zápas jsme měli rozehraný na jasné vítězství,“ kroutí ještě dnes Hynek hlavou nad obratem středočeského týmu. Kromě debaklu od Sparty ale jeho svěřenci vždy prohráli nanejvýš o gól.

Obrana kouče těší

„Obranu máme druhou nejlepší v soutěži, tam problém není. Spíš máme starosti s produktivitou, ta musí být vyšší. Nedařily se nám ani přesilovky, na tom v tréninku usilovně pracujeme,“ podotýká Hynek.
Pardubičtí hokejisté si ale připsali i několik cenných skalpů. Hned v prvním zápase sezony zdolali silný Liberec, poradili si i s Plzní či v prodloužení s Českými Budějovicemi, cenné body dovezli z Brna nebo ze Slavie. „Všechny výhry v základní hrací době jsou za tři body, takže jsou všechny stejně cenné,“ nepřeceňuje Hynek význam jednotlivých zápasů.
Před sezonou si vedení klubu vytklo za cíl dostat se do nejlepší šestky po základní části. Pardubice se zatím pohybují na hraně přímého postupu do čtvrtfi nále. „Na nějaké soudy, jestli se nám daří držet to, co jsme si vytyčili, je ještě brzo. Každopádně máme pořád co zlepšovat. A celá extraliga je hodně vyrovnaná,“ podotýká Hynek.
Také proto jej zatím nic nepřekvapilo. „Zajímavé bylo, že Kladno a Litvínov měly skvělý start. Ale postupem času upadaly do průměru. Zato například Třinec se rozjížděl pomalu, ale v posledních zápasech už ukazoval svoji sílu,“ říká pardubický kouč.
Ten zatím může být spokojen s hrou dvou defenzivních posil Václava Benáka a Vladimíra Sičáka. Oba ukázali, že mohou být platnými členy týmu. „Ale já bych se nerad přes noviny vyjadřoval k jednotlivcům,“ tvrdí Hynek.
Do týmu se postupně zapracovává i severoamerická legie, tedy útočníci Corey Elkins a Jonathan Sim s obráncem Casey Borerem. „S výkony Coreyho Elkinse jsme spokojení, předvádí skvělý hokej. A od dalších dvou čekáme, že nám ještě ukážou, co doopravdy umí,“ doufá Hynek.
Už v pátek 28. října přivítaly Pardubice v ČEZ areně Karlovy Vary. A v neděli odjeli loňští mistři na led pražské Sparty. Zápas odvěkých rivalů začal kvůli televiznímu přenosu a oslavám dvaceti let magazínu Buly už v 15.40.