Trendy: Buddhismus se prolíná s moderními technologiemi

Buddhisté využívají moderní technologie

Buddhisté využívají moderní technologie Zdroj: profimedia.cz

Buddhisté využívají moderní technologie
Buddhisté využívají moderní technologie
Buddhisté využívají moderní technologie
4
Fotogalerie

Kryptoměny, roboty nebo snímače mozkové aktivity mohou sloužit i mnichům.

Také duchovní komunita má vlastní kryptoměnu. Buddhisté, kteří se svědomitě věnují meditaci a učení, si mohou souběžně s vlastní karmou zlepšit i finanční situaci. Platí to pro mezinárodní komunitu buddhistů zvanou Lotos, jež vyvinula vlastní kryptoměnu, která má reflektovat hodnoty buddhistické ekonomiky. Členové komunity platí povinný měsíční poplatek v podobě takzvaných karma tokenů. Většinu si jich však vydělají zpět – například meditací nebo učením se tradic buddhismu. Hlavní ideou je vznik globálního kláštera, ve kterém jsou všichni se všemi propojeni a navzájem se vzdělávají.

Kryptoměna však není jediným příkladem, jak se vyznavači Buddhova učení přizpůsobují technologiím 21. století. Dalajlama ostatně řekl, že vyvrátí-li věda buddhismus, buddhismus se musí změnit. Tento postoj se odráží i ve vstřícném postoji mnichů k odvážným vynálezům a novinkám. Mniši je nejenom přebírají, ale sami přetvářejí pro své potřeby. Nezapomínají přitom na roboty či virtuální realitu.

Duchovní v pekingském klášteře představili speciálního robota jménem Xian’er, i když přesnější označení by asi bylo buddha-bot. Stroj ztělesňuje typického holohlavého mnicha oděného ve žlutém rouchu. Sloužit má jako průvodce buddhistickým světem. Robot drží nepostradatelný tablet, se zájemci konverzuje, odpovídá na otázky o buddhismu, plní základní úkony a také se pohybuje.

Kdo se zajímá jen o meditaci, může zůstat doma. I tam načerpá cenné rady, jak praktikovat duchovní cvičení. Pokud se tedy nebojí nasadit si na hlavu speciální zařízení, které dokáže změřit jeho duševní i tělesné pochody během meditace. Uživatel díky tomu získá zpětnou vazbu, zda vše provádí správně. Pomocí techniky se tak buddhismus šíří i do těch nejmoderněji vybavených domácností.