Trenér Hřídel: Zkušení hráči zklamali

SK Kladno přezimuje na předposledním místě prvoligové tabulky a jeho trenér Martin Hřídel s tím nemůže být spokojený.

Kladenští fotbalisté získali v šestnácti zápasech pouhých jedenáct bodů, a to je nejhorší podzimní výsledek od postupu do ligy v roce 2006. Trenér mužstva Hřídel neskrývá zklamání a o sezoně mluví kriticky.
„Ten náš podzim se dá shrnout do tří částí. V té první jsme udělali jenom jeden bod hned v prvním utkání v Liberci. Ve druhé jsme během jednoho měsíce získali deset bodů, jenže v závěrečné části žádný. Takže jedna třetina úspěšná a dvě absolutně nepovedené,“ říká k tomu trenér Martin Hřídel.

Čím to bylo, že se výkonnost a výsledky pohybovaly na takové sinusoidě?
Na začátku jsme měli velké problémy se složením obrany. Z různých důvodů nám do ní chyběli hráči. Když se nám podařilo jí i celou sestavu zkonsolidovat, vyhráli jsme v Olomouci a následně na tohle vítězství navázali. Jenže zase nám průběžně vypadávali zranění hráči ze sestavy. Začalo to v Budějovicích zraněním Víti Beneše a vyvrcholilo to domácím zápasem s Teplicemi, kdy nám chybělo pět hráčů základní sestavy, což bylo samozřejmě znát. Náš kádr není tak silný, aby ostatní nahradili muže z nejsilnější základní sestavy.

Moc radosti jste si neužil, ale období uprostřed podzimu bylo příjemné. Kdy vám bylo na lavičce nejlépe?
Asi po zápase v Olomouci, kdy jsme na jejím hřišti znovu překvapili a zaslouženě tam vyhráli. Ale i poslední vyhrané utkání s Bohemians Praha, kdy jsme šťastně v závěru strhli vítězství na svoji stranu, mi přineslo hodně radostných emocí.

Kdybyste měl hráče za půlroční sezonu oznámkovat, kdo by měl nejlepší vysvědčení?
Oporami byli mladší hráči, hlavně Víťa Beneš. Poté, co se zranil, jsme všechno prohráli. Ve druhé polovině podzimní sezony podával velmi dobré výkony Lukáš Zoubele. Pochválit musím Tomáše Strnada, hlavně v závěru byl tahounem.

Co brankář Roman Pavlík, toho jste vynechal?
Při některých gólech udělal chyby. Třeba Slavii, která nehrála ve formě, tak pomohl k výhře. Ale v jiných zápasech mužstvo podržel, a přitom obrana mu nepomohla. Možná to pro něj nebyla úplně nejvydařenější půlsezona, ale vinu, že máme tak málo bodů, na něj určitě nesvádím.

Co hlavně způsobilo, že je Kladno předposlední? To, že nedávalo góly, nebo že je dostávalo po chybách zvlášť v závěru zápasů?
Obojí, avšak důvodů neúspěšného podzimu je daleko víc. Moc nám chyběl stoper Pavel Drsek. Úspěšná sestava se postupně rozpadávala. Nemohli jsme se tolik spolehnout na zkušené hráče. Tohle všechno dohromady vyústilo v zisk pouhých jedenácti bodů. A jestli byly větší problémy v ofenzivě nebo v defenzivě? Bylo to tak půl na půl.

Byla to jenom smůla, že mužstvo ztratilo body v Plzni, s Bohemians 1905 a v Příbrami v posledních minutách zápasů?
Myslel jsem, že důvody najdeme. Třeba v tom, že chybu udělal pokaždé jenom jeden nebo dva hráči, nebo v tom, že jsme ztratili koncentraci a už počítali s body. Jenže nic takového jsme nenašli. Těžko se dá říci, čím to bylo. Nevím to.

Jsou nějaké klady, které se dají na první části letošní sezony najít?
Určitě. Zlepšené výkony podávali někteří mladší hráči. Šanci dostali Beneš, Zoubele, Holub. U nich byl vidět výkonnostní vzestup. Pokud budou takhle pokračovat, mohou se stát tahouny mužstva.

Po posledním duelu v Příbrami jste mluvil o změnách v kádru. Přijdou?
Musím být kritický k některým zkušeným hráčům. Neříkám, že odejdou nebo v týmu zůstanou, protože to je složitější, mají třeba smlouvy. Útočník Tomáš Klinka nedal ani jeden gól a jenom na jeden přihrál, ač hrál skoro pořád v základní sestavě. Ondřej Szabo vstřelil jen dva góly, jeden z trestného kopu a druhý z penalty. Ani na jeden gól nenahrál. Právě tito hráči měli být tahouny útočné hry. Neříkám, že odejdou tihle dva, odejít mohou jiní. Kádr potřebuje okysličit. Když jsem jmenoval ty dva, přidám i Pavla Bartoše a Jana Procházku, kteří byli u několika obdržených gólů. Vždycky na ně bylo spolehnutí, teď udělali hrubé chyby. Překvapilo mě to.

Je těžké jednat s jinými hráči z pozice týmu, který hraje dlouhodobě jenom o záchranu? Chce se vůbec fotbalistům do Kladna?
Je to těžké. Určitě nepřijde žádná hvězda, spíš hráči, kteří si budou vážit toho, že u nás mohou hrát ligu. Po takových, kteří jsou schopní něco mužstvu dát, se ohlížíme. Věřím, že defenzivu dáme dohromady, že to byl jenom výpadek. Shánět musíme hráče do ofenzivy, aby nám pomohli vylepšit útočnou fázi. S ní máme největší problémy už rok a půl, co jsem tady.

Kladno má přitom ve svém klubu jednoho velice nadějného hráče, který dává góly v reprezentačním dresu. Patrik Svoboda je sice hodně mladý, ale i šestnáctiletí borci debutovali mezi dospělými. Dostane šanci?
Nejsem si jistý, jestli už je čas, aby s námi trénoval a zařadil se mezi dospělé, když doteď ještě nenastoupil ani za nejstarší „A“ dorost. Za uvážení to určitě stojí. Jde taky o to, abychom tím neublížili hlavně jemu, i když ti nejmladší ligoví debutanti měli tuším taky šestnáct let. Svobodovi bude šestnáct v dubnu, tak uvidíme.