Trh internetových videopůjčoven v Česku se čistí

Netflix

Netflix Zdroj: Netflix

Zatímco americká internetová placená videopůjčovna Netflix proniká do dalších a dalších zemí a zvažuje i vstup do Česka, v tuzemsku podobným projektům zatím pšenka příliš nekvete. Za posledních několik týdnů zkrachovaly již tři - Topfun, Ivio a podle serveru Digizone i původně slovenská Klik TV. Dotyčné videopůjčovny zřejmě neustály nástup dalších konkurenčních podniků v Česku, které ale na rozdíl od těchto tří jsou propojené s velkými mediálními domy.

„Ve všech třech případech jim chyběla synergie s nějakou televizí,“ míní šéfredaktor serveru Digizone Jan Potůček. Podle něj na trhu fungují především Video on Demand (VOD) služby napojené na televizní vysílání jako je Voyo od Novy, iVysílání České televize, Prima Play či HBO Go, případně takové, co si staví sami operátoři placených služeb pro své zákazníky, jako O2TV Go a Horizon Go a My Prime od UPC.

„Když má videotéka výhodu být viděna denně v hlavním vysílacím čase na televizní obrazovce, těžko s ní pak může soupeřit někdo, kdo vidět není,“ podotkl Potůček.

Například Topfunu provozovanému společností Topfun Media se ale nedařilo ekonomicky již několik let. Od roku 2010 nakumuloval celkovou ztrátu ve výši přes 29 milionů korun. Jen loni ztráta dosáhla 7,3 milionu korun, což je dokonce o téměř 300 tisíc korun více než samotné tržby firmy. V Česku firma spustila provoz jako jedna z prvních v roce 2006 a tehdy nabízela zhruba 1500 filmů a čtvrt milionu hudebních skladeb.

Ve všech třech případech jim chyběla synergie s nějakou televizí

Ivio - provozované filmovým distributorem Hollywood Classic Entertainment - na českém trhu vydrželo pouhý rok a čtvrt, a to i přesto, že se jeho tváří stal známý herec a nyní i režisér Jiří Mádl. „Topfun celkem hodně investoval do reklamy a marketingu - škoda jen, že nevyužil vlastnické napojení na slovenskou televizi Joj. Ivio bylo v tomto ohledu neviditelné, stejně jako Klik TV,“ míní Potůček.

Z internetových videopůjčoven nenapojených na mediální domy tak zbývá zřejmě již jen projekt Banaxi.com, který je v Česku součástí věrnostního programu řetězce Tesco. Z konce tří videopůjčoven budou mít zřejmě prospěch ty ostatní. Otázkou je, jak se projeví případný vstup nejsilnějšího světového hráče s 65 miliony uživateli v pěti desítkách zemí - Netflixu.

Americká firma s loňskými tržbami ve výši 1,5 miliardy dolarů se totiž od ostatních videoték liší hlavně tím, že se sama pustila do natáčení mnoha divácky úspěšných seriálů, mezi těmi nejznámějšími pak figurují legendární House of Cards či Orange is new Black.