Triatlonisté na Beskyd Cupu potili krev

Stálo je to spoustu sil, ale obstáli. Triatlonový závod Beskyd Classic dokončilo všech dvaačtyřicet přihlášených triatlonistů.

Uplavat jeden a půl kilometru, potom na kole ujet kilometrů čtyřicet a nakonec si dát ještě běžeckou desítku. To je pro mnoho lidí nepředstavitelná zátěž, ale pro dvaačtyřicet triatlonistů, kteří se na Bašce zúčastnili prvního ročníku závodu Beskyd Classic, je to rutina.
„V plavání jsem se soustředil na to, aby mi moc neuplaval Tomáš Bednář. Po prvních patnácti kilometrech na kole jsem zjistil, že můžu klidně zrychlit. Závod jsem rozhodl v jediném táhlém kopci. Po příjezdu do depa jsem měl solidní náskok, který jsem si v běhu pohlídal a bez problémů vyhrál,“ řekl
po závodě absolutní vítěz triatlonu Pavel Münster, který i po tak dlouhém fyzickém vypětí vypadal docela čerstvě.
Také vítězka ženské kategorie Gabriela Loskotová z pražského výběru Timex Multi Sport Team se tvářila, že zdolat triatlon není nic zvláštního. Vyhrála, i když původně ani nepřijela závodit.
„Na Bašku jsem se přijela jen podívat. Den předem jsem se však byla projet, a zdejší prostředí se mi natolik líbilo, že jsem si řekla, že do toho půjdu. Nejvíce mě překvapilo, že mě soupeřky po plavání
nedojely. Měla jsem jen horské kolo. Před během už jsem měla solidní náskok, o který se opravdu jen těžko dalo přijít,“ usmívá se absolutní vítězka závodu žen.

Triatlonistům přálo počasí

Především plavání a většinu cyklistické části závodu absolvovali triatlonisté za příjemného počasí, kdy bylo slunce většinou za mraky.
„Včera by to měli horší. Bylo neskutečné vedro. Takhle měli ideální podmínky. Možná ve druhé polovině závodu začalo slunce více hřát. Rozhodně ale ne tolik, jako v sobotu,“ konstatuje Bohumír Najdek, jeden z přihlížejících, který si vyzkoušel triatlon kdysi na Olešné a okolí.
Triatlon se přitom na Bašce původně ani neměl konat. Organizátoři upřednostňovali jinou lokalitu. „Rozhodli jsme se, že rozšíříme seriál závodů Classic Cup. Nejprve jsem chtěli obnovit přerovský Bečva Man, jenomže to termínově nevyšlo, takže jsme museli operativně zvolit Bašku jako náhradní řešení,“
popisuje zrod závodu na Bašce jeho hlavní organizátor Martin Kupec.
Ten pořádá triatlonové soutěže od roku 1991 a nakonec byl s počtem zúčastněných i kvalitou závodu spokojený.
„Říkal jsem, že za úspěch budu považovat, když do Bašky přijede padesát triatlonistů. Nakonec jich tu bylo dvaačtyřicet. Když vezmeme v potaz, že to byl první ročník a spousta lidí je touto dobou na dovolené, není to málo. Kdybych závod neorganizoval já, bylo by tu dvacet lidí,“ tvrdí Kupec.