Třídvéřový Hyundai i30 vs. Kia Pro Cee′d: který vůz je hezčí?

Kia Pro Cee´d

Kia Pro Cee´d Zdroj: Jiri Duchon, Autorevue.cz

Kia Pro Cee´d
Interiér Kia Pro Cee´d
Kia Pro Cee´d
Třídvéřový Hyundai i30
Třídvéřový Hyundai i30
8
Fotogalerie
Pařížský autosalon je protknut škálou vynikajících premiér včetně automobilů ze sfér, jež většině z nás zůstanou nejspíš navždy zapovězeny. Ale jsou zde také stroje, jež nadělají dostatek parády a mnoho nestojí. Z jediné stáje zde startují třídveřový Hyundai i30 3dv. a Kia Pro_Cee'd.

Kapitálem těsně propojené automobilové koncerny Hyundai Motor Group a Kia Motors, mezi nimiž však hraje první housle Hyundai, představily na letošním autosalonu v Paříži třídveřové verze svých aktuálních modelů Hyundai i30 a Kia Cee'd nabízených v evropském segmentu nižší střední třídy. Na svých stáncích obě značky vystavily celou řadu zajímavých novinek (včetně MPV Kia Carens), ale nás zaujala možnost srovnání právě těchto „kupé“.

Obě spřízněné značky se předhánějí ve zdůrazňování „dynamického a sportovního akcentu“ obou modelů, nicméně jak u Hyundaie, tak u Kie jde pouze o třídveřové verze velkoprodukčních řad i30, resp. Cee'd ze spektra nižší střední třídy. Skutečností ale zůstává, že oba vozy vynikají zejména odvážněji a svérázně stylizovanými křivkami profilu a zadní části karoserie.

Úpravy najdeme také na předních náraznících, ale za skutečná kupé tyto stroje opravdu považovat nelze. Nové modely Hyundai i30 3dv. a Kia Pro_Cee'd samozřejmě stojí na identické podlahové plošině a připraveny jsou pro ně také stejné zážehové a vznětové pohonné jednotky s objemy 1,4 a 1,6 l.