Třináctého června vypukne doménová revoluce

internetové koncovky

internetové koncovky Zdroj: Profimedia.cz

Na poli TLD domén, tedy domén nejvyššího řádu – laicky řečeno těch domén za tečkou, se dlouhé roky nic moc nedělo. Lidé si registrovali své .COM, .NET, .ORG a samozřejmě národní domény, registrace zcela nových TLD domén byla ovšem velmi konzervativní a prošlo jen několik málo přihlášek. Zatím neuspěla ani dlouhodobá kampaň města Berlín, které chtělo vlastní doménu .berlin (takže adresa třeba www.stadt.berlin).

Jisté medializace se dočkala kontroverzní doména .XXX, která se nakonec dočkala registrace a už je k dispozici. Stejně úspěšný byl i projekt TLD domény .ASIA. Už funguje. Skutečná doménová „atomová bomba“ exploduje ale už příští rok.

Třináctého června zveřejní organizace ICANN přihlášky od stovek subjektů, které chtějí vlastní TLD doménu. Je to největší doménový registrační proces od počátku internetu. Následující dlouhé měsíce budou pracovní skupiny rozhodovat, jestli se nové domény dostanou do oběhu a těm prvním by se to mohlo podařit už z jara roku 2013.

Do boje o nové TLD domény jde také Google, který si přihlásil třeba domény .GOOGLE, .YOUTUBE, .LOL a .DOCS. Pokud registraci získá, možná bude vyhledávač dostupný také na adrese search.google, mapy pak třeba zase na adrese maps.google.