Trojský babyboom. Jedničkou je hroch

Pokud to takhle půjde dál, bude letošní rok tím nejúspěšnějším, říká o přírůstcích v pražské zoo její ředitel.

Jarní a letní měsíce přinesly do výběhů v pražské zoologické zahradě desítky nových mláďat.

Největší radost udělal návštěvníkům malý hroch obojživelný, který se narodil začátkem června. „Když jsme dali jeho fotky na Facebook, staly se nejnavštěvovanějšími na našich stránkách,“ říká ředitel zoo Miroslav Bobek.

Hrošík je zatím pátým potomkem oblíbeného hrocha Slávka. Zoo se teď připravuje na křest, který bude 21. srpna.

Ředitel má ale jiného oblíbence – hříbě koně Převalského. Tento nejnovější přírůstek se narodil 2. srpna a je to první trojské hříbě tohoto druhu po čtyřech letech.

Z odborného hlediska si však Bobek cení nejvíce dvou samiček tygra sumaterského. Zejména proto, že jde o velmi vzácný poddruh tygra a v zajetí se ho příliš nedaří rozmnožovat.

„I kdybychom nakonec odchovali jen jednu z nich, bude to velký úspěch,“ míní ředitel.

Chovatelský oříšek

Kurátor savců Pavel Brandl má největší radost z mláděte tayry. Jako ostatní kunovité šelmy se totiž i tento jihoamerický druh v zajetí těžko rozmnožuje.

„Tayra není v přírodě vzácná, takže spíše šlo o to rozlousknout chovatelský oříšek,“ vysvětluje Brandl. Zkušenosti mohou chovatelé přenést do chovu ohrožených druhů.

Radost je o to větší, že úspěchu předcházelo mnoho let trápení a překážek. „Před lety jsme dostali mladý pár, který se pravidelně pářil, ale bez úspěchu. Měli jsme určité podezření, a tak jsme obě zvířata uspali a prohlédli,“ vypráví kurátor.

Podezření se potvrdilo – přestože se chovaly jako pár, byly to dvě samice. Po dalších dvou letech se zahradě podařilo získat samce, ale samice ho zpočátku nechtěly. Nakonec si alespoň jedna nechala říct. Ani tehdy však nebylo vyhráno.

„Samec se pokoušel pářit, ale nešlo mu to. Prodělal proto drobnou plastickou operaci a přestal se pářit úplně,“ líčí Brandl.

Nakonec se ale po půl roce dal do pořádku a výsledkem je zmíněné mládě.

Letos se v zoo mláďatům opravdu daří. „Držíme laťku několika předchozích let. Poslední tři čtyři roky jsou totiž historicky nejlepší,“ říká kurátor savců Brandl.

Gastonovo vnouče

Už v květnu oslavovali v Troji narození malého lachtana. Význam pro zahradu má hlavně proto, že jde o vnouče lachtana Gastona. Ten se proslavil během povodní v roce 2002, když po řece uplaval až do Drážďan. Na vysílení z dlouhé cesty ale uhynul.

Období přírůstků navíc zdaleka nekončí. Koncem roku by například měla rodit populární gorilí samice Bikira.

Do budoucna se zahrada připravuje také na potomky ledních medvědů a psů pralesních.

„Už řadu let se snažíme o mláďata červené pandy. Loni jsme už byli na samé hranici úspěchu,“ říká smutně Pavel Brandl. Mládě se narodilo, ale žilo jen tři týdny a pak uhynulo. Letos samice vůbec nezabřezla, tak si zoo musí počkat na příští rok.