Turkmenský prezident to za volantem umí

Turkménský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov

Turkménský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov Zdroj: profimedia.cz

Turkmenský autoritářský prezident Gurbanguli Berdymuhamedov dnes podle agentury AP prokázal, že hladce dokáže vyhrát nejen volby, ale také automobilový závod. V klání zvítězil, i když se předtím ani neočekávalo, že by se ho mohl zúčastnit. Dnešní událost je tak nepochybně další epizodou ve snaze režimu ukázat Berdymuhamedova jako muže činu.

Berdymuhamedov, který se drží u moci potlačováním opozice a přísnou kontrolou médií i justice, přijel k okruhu ve sportovním voze Bugatti údajně proto, aby dal své požehnání vůbec prvním automobilovým závodům v této středoasijské postsovětské republice. Když ho moderátor přivítal, zeptal se ho prezident na to, co by zřejmě v Turkmenistánu nikdo neodmítl - zda se může zúčastnit.

Poté Berdymuhamedov usedl do drobného vozu turecké výroby Volkicar a zajel s ním nejrychlejší čas. Podle organizátorů závodu půjde vítězné auto do státního sportovního muzea.

Berdymuhamedov, který se dostal k moci v roce 2006 po smrti výstředního autokrata Saparmurata Nijazova, nejprve zvolil umírněný styl vládnutí. Nyní je ale již jeho osobnost součástí propagandistické mašinerie. Například únorové volby drtivě vyhrál se ziskem 97 procent hlasů.