Tuzemák podraží o osm korun

Nejoblíbenější hradecká lihovina bude od ledna dražší. Lidé si kvůli vyšší dani připlatí i za ostatní alkohol.

Stokoruna za láhev čtyřicetiprocentního Jindřichohradeckého tuzemáku už nebude od ledna lidem stačit. V běžném obchodě za ni zaplatí o osm korun víc.
Lidé i řetězce se proto předzásobují. Na „rumové“ čerpací stanici na Jiráskově předměstí, kde kromě benzinu tankují i tuzemák, se dveře netrhnou.
„Připadal jsem si tam s půllitrovou lahví jako blázen. Všichni měli i několik PET lahví a během chvilky se udělala fronta,“ říká například Jan Straka. Do přinesených nádob tady likérka Fruko Schulz stáčí slabší verzi tuzemáku, která má sedmatřicet a půl procenta alkoholu.
Likérce, která patří mezi čtyři největší výrobce lihovin v zemi, rostou tržby. Spotřeba alkoholu se zvyšuje i díky očekávanému zdražení. „Čím víc obchodníci letos nakoupí, tím déle jim po Novém roce zásoby lacinějších lihovin vydrží,“ poznamenal obchodní náměstek likérky Ladislav Kremlička.
Společnost Fruko Schulz kvůli velké poptávce už na počátku roku přijala osm nových zaměstnanců. Od konce října navíc vyrábí v nepřetržitém provozu šest dní v týdnu. Zatímco zákazníci ze zdražování radost nemají, likérka jede naplno a plánuje i vyšší produkci než vloni. Vedení firmy počítá, že letos prodá okolo šedesáti tisíc hektolitrů lihovin. Předchozí rok to bylo o dva a půl tisíce hektolitrů méně.
„Podařilo se nám včas reagovat na vývoj trhu, kde spotřebitelé pod vlivem krize začali dávat přednost levnějším lihovinám před těmi značkovými. Spolu s efektivní výrobou a vybudováním velkokapacitního skladu jsme tak dokázali uspokojit poptávku našich obchodních partnerů,“ libuje si ředitel firmy Josef Nejedlý. Od ledna bude spotřební daň z jednoho litru stoprocentního lihu 285 korun. To bude o dvacet korun víc než dosud. Vyšší spotřební daň výrobci alkoholu promítnou do konečné ceny pro zákazníka. „Není to žádné drama, ale málo to také není. Naštěstí alkohol nekupujeme každý den,“ říká například zákaznice Radka Hrbková.
Než ale obchodníci zdraží, bude to chvíli trvat. Většina z nich se před avizovaným zvýšením daně předzásobila a bude se snažit nalákat zákazníky na lepší cenu než konkurence.
„Za zdražování nemůžeme my jako výrobce, ale český stát, který od příštího roku zvýšil spotřební daň a DPH,“ uzavírá Nejedlý.