Tuzemská vína získala v San Francisku 79 medailí

Sauvignon 2010 VOC Znojmo

Sauvignon 2010 VOC Znojmo Zdroj: e15

San Francisco opět po roce otevřelo svou „zlatou bránu“ moravským a českým vínům. Z jedné z největších a nejuznávanějších mezinárodních výstav v USA – International Wine Competition – si odvezla celkem 79 medailí.

Vůbec nejcennější trofej získalo Vinařství Líbal z Horních Dunajovic. „Zatím jsme se zúčastňovali pouze domácích soutěží, poprvé jsme poslali vzorky i do zahraničí a hned jsme získali Velkou zlatou medaili a titul nejlepšího sauvignonu. Je to pro nás velmi prestižní ocenění, které se, jak doufám, odrazí v zájmu o naše vína. Náš vítězný Sauvignon VOC je výrazné aromatické víno, jež má na ročník 2010 velmi vyvážené cukry a kyseliny,“ uvedl k úspěchu Marek Líbal.

Když v roce 2009 vzniklo ve Znojmě první sdružení vinařů značících svá vína dle původu v daném regionu a vysokých nároků na kvalitu – VOC (Vína Originální Certifikace), šlo zejména o krok pomáhající českým spotřebitelům v orientaci na mimořádně rozmanitém trhu moravských a českých vín. Už v roce 2010 se však první víno VOC (Ryzlink rýnský, VOC, 2009, Vinařství Lahofer) stalo šampionem znojemské vinařské podoblasti a v letošním roce VOC získalo velkou zlatou medaili a titul nejlepšího sauvignonu v San Francisku. Kromě vítězného sauvignonu si odvezli naši vinaři dalších pět zlatých, 24 stříbrných a 50 bronzových medailí. Významně se prosadila vinařství Josef Dufek a Vinné sklepy Valtice, které shodně získaly po dvou zlatých, tu pátou přidal vinařský dům Petra Skoupila.

„V San Francisku se našim vinařům dařilo už vloni, ale zisk titulu nejlepšího vína ve své odrůdě je spolu s dalšími cennými medailemi výkon opravdu nevídaný,“ komentoval významný úspěch našich vinařů ředitel Národního vinařského centra Pavel Krška.

Charakteristika vítězného sauvignonu

Sauvignon 2010 VOC Znojmo, vinařství Líbal Jak už označení VOC Znojmo a samotná odrůda napovídá, je tento sauvignon výrazný ve vůni i v chuti. Ve vůni můžete nalézt černý rybíz, kopřivy a bez. V chuti plný, harmonický, extraktivní, příjemně nasládlý s jemnou pikantní harmonickou kyselinkou. alkohol: 12 % cukr: 9,5 g/l kyseliny: 6,9 g/l

Autor je redaktor časopisu F. O. O. D.