Tuzemské internetové uzly hlásí rekordy v datovém toku

Zdroj: Jan Sedlak

Začíná podzim, lidé usedají k počítačům a českým internetem proudí více dat. Dva tuzemské internetové uzly hlásí nové rekordy v datovém toku. Peeringový uzel NIX.CZ se ve špičce dostal na 306,9 gigabitů za sekundu, konkurenční a komerční Peering.cz se pak ve špičce usadil na 102 gigabitech za sekundu. NIX se díky pokoření „třístovky“ stal jedním z devíti internetových uzlů, kterým se to v Evropě podařilo.

Do NIXu je v současné době připojeno 120 sítí, které si mezi sebou vyměňují data. Asi 15 měsíců starý Peering.cz má aktuálně připojených 44 sítí a patří mu zhruba 25procentní podíl na českém peeringovém trhu.

Napjatý trh

„Našim cílem je objem přenášených dat zdvojnásobit na 200 gigabitů za sekundu a přinést do České republiky zahraniční sítě, které zatím přímo v Česku v peeringu propojené nejsou,“ říká na to konto zakladatel a šéf Peering.cz Zdeněk Cendra.

Příchod Peering.cz na tuzemský trh v zákulisí poněkud rozčeřil vody a v internetové komunitě udělal dusno. Cendra každopádně hlásí, že se jeho třetí úspěšný projekt (vedle SuperHostingu a CDN77) koncem loňského roku dostal do provozního zisku. Letošní zisk se má pohybovat v řádech jednotek milionů korun.

Oba internetové uzly nabízí pět lokalit, kde je možné se do nich připojit. V případě NIXu jsou to datová centra TTC, GTS, CE Colo, T-Systems a Českých Radiokomunikací. Peering vedle českých TTC a CE Colo nabízí také tři spoje na Slovensku, konkrétně v Data Cube, STU a Sitelu Bratislava. Podle informací E15.cz by se do zahraničních aktivit v budoucnu rád brzy pustil také NIX.