Twitter koupil od IBM patenty a uzavřel s ní dohodu

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY-SA 2.0: trekkdyandy via Flickr

Provozovatel internetového vzkazového servisu Twitter koupil od technologické společnosti IBM 900 patentů a uzavřel s ní dohodu o vzájemném licencování budoucích patentových práv. Obě firmy uzavřely dnešní dohodou smír, neboť IBM loni Twitter obvinila, že porušuje její patentová práva.

Twitter, který dosud disponoval jen několika málo patenty, si dohodou s IBM, která jich má asi 41 tisíc, zajišťuje na poli duševního vlastnictví pozice pro konkurenční boj s většími rivaly, jako je Google nebo Facebook. Dohoda Twitteru umožní chránit se proti budoucím obviněním z porušování patentových práv a umožní ji bez obav inovovat, upozornil ředitel právního oddělení firmy Ben Lee.

Twitter v listopadu, krátce před svým úspěšným vstupem na newyorskou burzu, regulačním úřadům sdělil, že dostal od IBM dopis, v němž jej společnost obvinila z porušení tří jejích patentů. IBM vyzvala Twitter k jednání o vyřešení tohoto problému. Tehdy se podle agentury Reuters ukázalo, jak málo patentů firma založená před šesti lety má ve srovnání se svými konkurenty.

Twitter jde ve šlépějích Facebooku, který před svou primární emisí akcií z roku 2012 rovněž čelil obviněním z porušení patentových práv. Provozovatel největší světové komunitní sítě se od té doby vrhl na skupování patentů od technologických gigantů, jako jsou Microsoft či IBM.