Twitter musí odhalit rasistické uživatele

Twitter, ilustrační foto

Twitter, ilustrační foto Zdroj: skipprichard.com

Francouzský soud nařídil společnosti zveřejnit informace k osobám, které loni na podzim porušily tamní zákon o podněcování k rasové nenávisti. Twitter nakonec údaje předal a vyhnul se tak pokutě 51 milionů dolarů.

Na rasistické komentáře upozornila ke konci loňského roku Unie francouzských židovských studentů (UEJF) a další čtyři protirasistické organizace. Zmíněné organizace požádaly Twitter, aby zveřejnil totožnost uživatelů, kteří během podzimu psali nenávistné tweety s hashtagem #unbonjuif (dobrý Žid).

Twitter odmítl osobní údaje zveřejnit. V březnu letošního roku už společnost čelila trestnímu oznámení a pokutě 51 milionů dolarů jako odškodnění za neposkytnutí důležité informace. Následné odvolání Twitteru v polovině června soud zamítl. Společnost tak francouzskému státnímu zastupitelství předala požadované informace, které by měly pomoci odhalit totožnost autorů.

„Odevzdání dat znamená konec sporu mezi Twitterem a pěti organizacemi,“ píše mikro-blogovací služba ve svém prohlášení. „Obě strany se dohodly na užší spolupráci do budoucna v boji proti antisemitismu a xenofobii,“ dodává.

„Tato dohoda je připomínkou toho, že na internetu si nemůžete dělat, co chcete,“ řekl v této souvislosti prezident UEJF Jonathan Hayoun a dodal: „Twitter již nebude místem pro anonymní rasisty a antisemity.“

Petr Horký: Kde je asijský Facebook