Twitter ustoupil tlaku Turecka, smazal kontroverzní snímky

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku

Hlavní sídlo Twitteru na Market Street v San Francisku Zdroj: Twitter (Jasper Sanidad)

Turecké úřady v reakci na soudní verdikt zablokovaly přístup k internetovým sociálním sítím Twitter a Facebook a k serveru YouTube. Soud tak rozhodl poté, co se na serverech objevily fotografie prokurátora zajatého levicovými extremisty. Twitter následně ustoupil, kontroverzní snímky stáhl, a Ankara obnovuje přístup k jeho službám, píše agentura Reuters.

Ankara nejprve provozovatele sítí vyzvala, aby snímky odstranily. Ty to ale odmítly a případ tak putoval k soudu.

Státního zástupce Mehmeta Selima Kiraze zajali dva ozbrojení členové zakázané marxistické Revoluční strany pro lidové osvobození (DHKP-C) 31. března. Poté ho několik hodin drželi jako rukojmí v budově istanbulského soudu, než je policie při záchranné akci zastřelila. Kiraz byl smrtelně zraněn a zemřel po převozu do nemocnice.

Turecký telekomunikační úřad (TIB) naposledy masivně blokoval sociální sítě před rokem, krátce před konáním komunálních voleb. Tehdy byla internetová cenzura zavedena na popud vlády, která tvrdila, že prostřednictvím sociálních sítí se na veřejnost dostávají nelegální nahrávky zpochybňující bezúhonnost čelních představitelů státu. Soudy ale později blokování internetu zrušily s odkazem na ústavní právo svobody projevu.