Twitter zažaloval vládu USA kvůli údajům o sledování uživatelů

Twitter (ilustrační foto)

Twitter (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: eldh via Flickr

Americká internetová společnost Twitter zažalovala vládu Spojených států i Federální úřad pro vyšetřování (FBI). Důvodem je současná legislativa, která firmě brání zveřejňovat určité informace o vládním sledování jejích uživatelů. Internetové společnosti například nesmí poskytovat přesné údaje o tom, kolik obdržely od vládních úřadů žádostí o informace o uživatelích. Podle Twitteru tato pravidla porušují první dodatek americké ústavy zaručující svobodu projevu.

Twitter tvrdí, že se svou žalobou snaží přimět vládu k větší transparentnosti ohledně žádostí o údaje. Upozorňuje, že současná pravidla internetovým podnikům dokonce zakazují sdělit, že žádnou takovouto žádost neobdržely.

„Doufáme, že se k Twitteru připojí další technologické podniky,“ řekl podle serveru BBC Jameel Jaffer z Americké unie pro občanské svobody. „Technologické společnosti mají povinnost chránit citlivé informace o svých zákaznících před přílišným vládním sledováním a sdělovat svým zákazníkům, jakým způsobem jsou jejich informace používány a sdíleny,“ dodal.

Twitter je bezplatnou službou, jejímž prostřednictvím si uživatelé mohou sdělovat krátké vzkazy v délce do 140 znaků. V polovině letošního roku měla tato služba přes 270 milionů aktivních uživatelů.

: