U Benziny si nově načerpáte i močovinu, palivo má pomoct snížit emise

Benzina

Benzina Zdroj: Benzina

Benzina
2
Fotogalerie

Společnost Benzina zavádí na některých svých čerpacích stanicích možnost tankovat močovinu u čerpacích stojanů, kde firma prodává klasická paliva. Informoval o tom mluvčí Unipetrolu Pavel Kaidl. Obchodní název produktu je AdBlue.

AdBlue využívají moderní dieselové automobily ke snižování škodlivých emisí oxidů dusíku ve výfukových plynech. Vstříknutím močoviny do výfukového potrubí vznikne amoniak, který dále reaguje s oxidy dusíku na dusík a vodní páru. Močovinu je třeba doplňovat podle údajů od výrobce v různých intervalech, zhruba jednou za 15 tisíc kilometrů.

Benzina nabízela možnost načerpání močoviny ze stojanů na několika místech už v minulosti, ale pouze pro nákladní auta. Nyní si ji mohou natankovat také řidiči osobních vozů. První stojany s močovinou pro osobní auta budou na pumpách v Osicích, Brandýse nad Labem, Slaném, Litvínově, Karviné a Havířově.

Benzina je součástí petrochemického holdingu Unipetrol a provozuje v Česku téměř 400 čerpacích stanic. S tržním podílem 19 procent je lídrem trhu. Unipetrol je od roku 2005 součástí polské skupiny PKN Orlen, která je největším zpracovatelem ropy ve střední Evropě.

Zavedení močoviny na stojany pro osobní auta naopak nechystá například společnost Shell, která v Česku provozuje 175 čerpacích stanic. "Zatím to neplánujeme. Máme AdBlue stojany pro nákladní vozy tam, kde je největší provoz a tankování náklaďáků," uvedl mluvčí firmy Petr Šindler.