U Sadu hosté obracejí půllitry už 80 let

Žižkovská pivnice U Sadu ohromí velkým prostorem a dekoracemi. Kvalita jídel ale testovací tým Sedmičky zklamala.

V hospodě U Sadu už proteklo hrdly návštěvníků pořádné jezero piva. A to bez nadsázky. Hostinec na Žižkově slouží nepřetržitě osmdesát let a půllitry tam do sebe může naráz obracet až čtyři sta pivařů.

Testovací tým týdeníku Sedmička s expertem na gastronomii Jakubem Řičicou se na Žižkov vypravil na doporučení čtenářů.

Pivnice je rozdělená do dvou pater. Za pozornost stojí horní místnost, ve které je téměř každý centimetr stropu a stěn pokrytý dobovými dekoracemi. „Někomu nemusí podobný přehuštěný styl vyhovovat, podle mě si to ale zaslouží pochvalu. Je to osobité, má to atmosféru a je na co koukat,“ říká Řičica.

Jídlo sráží zbytečné chyby

Jídelní lístek je obsáhlý, přitom ale přehledně zpracovaný. Široký výběr točeného piva je v pivnici samozřejmostí. Na úvod si testovací tým objednal cibulačku zapečenou se sýrem a krutony. Řičica byl spokojený s chutí, ale vadily mu některé nedostatky či přebytky.

„Sýr nebyl zapečený, jen rozteklý. Navíc ho bylo až příliš, takže se každé sousto změnilo v únavné přetrhávání sýru. Krutonů mohlo být naopak více. Kuchař by měl lépe odhadnout velikost porce, aby přetékající polévka nebyla i na talířku pod miskou,“ radí Řičica.

A podobně dopadl i hlavní chod. Řičica si objednal grilovaný jehněčí steak se sušenými rajčaty, ovčím sýrem a restovanými brambory. Podle něj bylo vše velmi dobře a poctivě připravené. Zejména restované brambory na něj udělaly dojem. Také jehněčí maso, které má specifickou vůni, a proto musí být obzvlášť čerstvé, se povedlo. Jedné chybě se ale kuchař nevyhnul.

„Je to smutný pohled, pokud máte dobře připravené maso i přílohu a vedle toho se krčí seschlá kombinace rajčat, okurek a mrkve. Vyloženě to ten talíř prznilo a vzhledem ke stáří se to ani nedalo jíst,“ řekl Řičica na adresu nevábné zeleninové oblohy.

Dobrý nápad, špatné provedení

Ačkoli by se dalo díky perfektní obsluze, skvělé atmosféře i evidentní snaze kuchaře přehlédnout leccos, dezertu bylo co vytknout.

Staročeské pečené jablko plněné brusinkami, oříšky a skořicí je dobrý nápad, ale špatně provedený.

„Rozkrojené jablko bych osobně oloupal, aby šlo dezert jíst jen vidličkou. Samotné pečené jablko má poměrně výraznou chuť, takže oříšky a skořici jsem skoro necítil. A brusinky jsem nezaregistroval vůbec,“ zhodnotil dezert Řičica.