Uber chce v Evropě rozvážet jídlo. Novinku otestuje v Barceloně

Aplikace Uber

Aplikace Uber Zdroj: Profimedia.cz

Rozvoz lidí nevyšel, tak to zkusíme s jídlem. Tak by se daly ve zkratce popsat plány americké společnosti Uber ve Španělsku. Krátce poté, co dostala od madridského soudu zákaz provozovat taxislužbu, ohlásila plán rozvážet jídlo pod názvem UberEATS. Pilotní projekt startuje už příští týden v Barceloně.

Uber se spojil s místním gastroprůvodcem Plateselector.com, který má vybrat nejvhodnější barcelonské restaurace a bary. Tvůrci projektu UberEATS slibují rozvoz obědů a večeří do deseti minut.

Restauratéři v Barceloně prý novinku vítají, jak tvrdí Uber. Mohou tak totiž oslovit nové zákazníky. „S platformou UberEATS dostáváme příležitost k dalšímu růstu,“ prohlásil Alex Knoepfel, majitel jedné z prvních spřízněných restaurací Surf House Barcelona.

Barcelonu si Uber nevybral náhodou. Právě příští týden zde začíná Mobile World Congress, jedna z největších mobilních konferencí vůbec, která podle odhadů přiláká do města na 30 tisíc lidí. Americká společnost se chce předvést. O expanzi do dalších evropských zemí se ale zatím nezmiňuje.

Uber není v rozvážení jídla nováček. Podobné služby už dřív zavedl v USA - v New Yorku pod názvem UberRUSH, v Los Angeles pak pod značkou UberFRESH.

Podle analytiků má být rozvoz jídla jen jednou z mnoha nových služeb, které Uber představí v nejbližších měsících. Firma chce prý dokázat, že si svou vysokou tržní hodnotu zaslouží, napsal The Guardian.

Firma za 40 miliard dolarů
Firma Uber, která byla založena v San Francisku v roce 2009, zažila v poslední době obrovský rozmach a její tržní hodnota se vyšplhala již na 40 miliard dolarů. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo, a slouží i jako taxametr a platební nástroj.
Proti službám Uberu se vzedmula vlna odporu mezi tradičními taxikáři, kteří si stěžují, že jejich konkurenti nemusejí na rozdíl od nich platit licence a dělat si zkoušky. V řadě zemí byl Uber zakázán.