Uber má hodnotu přes 40 miliard dolarů, překonal i Twitter

Uber je také v Číně (ilustrační foto)

Uber je také v Číně (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: bfishadow via Flickr

Americký zprostředkovatel alternativní taxislužby Uber získal od investorů k další expanzi ve světě 1,2 miliardy dolarů (26,8 miliardy korun). Díky tomu hodnota firmy dosáhla 40 miliard dolarů, to je více než dvojnásobek oproti hodnotě před šesti měsíci. Uber tak překonává nejsvětší světového leteckého dopravce American Airlines nebo internetovou firmu Twitter.

Šéf společnosti Travis Kalanick ve čtvrtek sdělil, že nové peníze od nejmenovaných investorů a fondů umožní Uberu expandovat zejména v Asii. Dodal, že firma díky tomu během příštího roku vytvoří přes milion pracovních míst.

V červnu, kdy Uber získal od investorů rovněž 1,2 miliardy dolarů, se jeho hodnota pohybovala kolem 18 miliard dolarů. Nové finance Uberu umožní pružně rozhodnout o načasování primární emise akcií.

Příjmy Uber oficiálně nezveřejňuje, nicméně podle finančních zpráv by společnost měla v letošním roce evidovat transakce v hodnotě 1,5 až dvou miliard dolarů.

Uber
Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a v poslední době rapidně expanduje ve světě. Firma se označuje za trh, který přes internet zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu. Uber nyní provozuje svůj systém ve více než 250 městech asi padesátky zemí světa, včetně České republiky; zejména v Evropě ale naráží na regulační překážky a odpor tradičních provozovatelů taxislužby.

Úspěšné soukromé financování ještě není zárukou, že podobné tržní hodnoty dosáhne Uber i ve veřejné nabídce svých akcií. Firma si v poslední době poškodila pověst po zjištěních, že narušuje soukromí zákazníků a zneužívá svého systému monitorování pohybu klientů ke sledování novinářů.

„Události posledních týdnů nám ukázaly, že musíme investovat i do vnitřního růstu a změny. Přiznání chyb a poučení se z nich jsou jen prvními kroky,“ řekl Kalanick.

Uber podle Reuters jedná o získání dalších peněz prostřednictvím vydání dluhopisů směnitelných později na akcie. Firma chce tímto způsobem získat další více než miliardu dolarů.