Uber přerušil činnost v Maďarsku, zastavil jej nový zákon

Uber

Uber Zdroj: Stepan Bruner, E15

Americký provozovatel internetové alternativní taxislužby Uber pozastaví v Maďarsku od 24. července na neurčito své podnikatelské aktivity. Firma tím reaguje na novou regulaci osobní přepravy, kterou si na vládě vynutili taxikáři svými protesty. Uber vstoupil na maďarský trh v listopadu 2014.

Ředitel maďarských operací Uberu Zoltán Fekete agentuře AP řekl, že firma má v zemi kolem 160 tisíc uživatelů a zhruba 1200 řidičů. Asi 40 procent uživatelů tvoří zahraniční turisté, dodal Fekete.

V červnu maďarský parlament schválil novelizaci zákona, která umožňuje úřadům přerušit provoz webových stránek pro osobní přepravu typu Uber až na rok, pokud provozují přepravu bez potřebných povolení. Zákon byl změněn po bouřlivých protestech taxikářů, kteří v lednu podnikli několikadenní blokádu dopravy v centru Budapešti.

Uber funguje ve více než 380 městech 66 zemí světa včetně Prahy. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na zadané místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.