Uber připravuje velkou čínskou expanzi, chce získat třetinu trhu

Uber je také v Číně (ilustrační foto)

Uber je také v Číně (ilustrační foto) Zdroj: CC BY 2.0: bfishadow via Flickr

Americký provozovatel internetové aplikace pro alternativní taxislužbu Uber Technologies chce vstoupit příští rok do stovky dalších měst v Číně. Je to dvojnásobek původního cíle, který si firma stanovila teprve před třemi měsíci. Uber v Číně zatím působí ve zhruba dvaceti městech.

V pondělí šéf Uberu Travis Kalanick oznámil, že čínská pobočka Uberu získala v rámci nového financování 1,2 miliardy dolarů (29 miliard korun). Na počátku roku měl Uber na čínském trhu podíl asi jedno procento, nyní má v plánu získat 30-35 procent, uvedl Kalanick na akci v Pekingu, kterou uspořádal jeho čínský investor, provozovatel internetového vyhledávače Baidu.

Informované zdroje agentuře Reuters sdělily, že firma Didi Kuaidi, která je největším čínským konkurentem Uberu, získala v těchto dnech od investorů tři miliardy dolarů. Obě společnosti nyní silně investují do subvencování jízd a rozvoje sítě, aby zvýšily svůj podíl na trhu, který se může stát největším na světě. Didi Kuaidi ovládá kolem 80 procent čínského trhu alternativní smluvní přepravy.

Uber, který byl v roce 2009 založen v San Francisku, v posledních letech obrovsky expanduje. Jeho tržní hodnota dosáhla ke konci loňského roku 40 miliard dolarů a v novém kole financování se může dostat na 50 miliard dolarů.