Uber v Německu může opět fungovat, soud zrušil předběžné opatření

Uber

Uber Zdroj: Reuters,

Alternativní taxislužba Uber může v Německu nadále fungovat. Soud ve Frankfurtu nad Mohanem v úterý zrušil předběžné opatření, které činnost americké společnosti v zemi zakazovalo. Německé klasické taxislužby, které o zablokování Uberu v Německu usilovaly, se budou domáhat svého cíle v běžném soudním řízení, uvedl server deníku Frankfureter Allgemeine Zeitung.

Sdružení německých taxislužeb Taxi Deutschland usiluje o zákaz užívání Uberu v zemi s tvrzením, že služba představuje nekalou konkurenci pro taxikáře. Taxislužby tvrdí, že řidiči spolupracující s Uberem nemají koncesi pro provozování taxi ani neplatí dražší povinné ručení, které je spojeno s provozováním osobní dopravy.

Soud ve Frankfurtu na konci srpna ve zrychleném řízení rozhodoval o stížnosti Taxi Deutschland a nakonec rozhodl, že Uber porušuje zákon o přepravě osob. Vydal proto předběžné opatření, jímž zakázal fungování Uberu v celém Německu pod hrozbou pokuty do výše 250.000 eur (6,9 milionu korun) za každou uskutečněnou jízdu.

Pro zrychlené řízení nebyl důvod

Nyní soud předběžné rozhodnutí stáhl. Vyhověl tak požadavku právníků Uberu, kteří tvrdili, že není důvod pro zrychlené řízení a že se věc může rozhodnout ve standardním soudním sporu. Aplikace Uber umožňuje zákazníkům, kteří si ji stáhnou do mobilního telefonu, spojit se přímo s registrovanými řidiči, kteří je odvezou na určené místo. Aplikace slouží i jako taxametr a platební nástroj.

Uber byl založen v San Francisku v roce 2009 a jeho tržní hodnota se po červnovém zvýšení kapitálu pohybuje kolem 18 miliard dolarů (379 miliard korun). Firma se označuje za trh, který zprostředkovává kontakt mezi řidiči a zákazníky, nikoli za přepravní službu.

Přístup Uberu ale v řadě evropských měst narazil na regulaci trhu s dopravními službami. V červnu proti ní protestovali taxikáři v řadě evropských měst - tvrdili, že služba pro ně představuje nelegální konkurenci. Radnice v Berlíně a Hamburku službu Uber zakázaly, protože její řidiči neměli povolení pro přepravu cestujících ani požadované pojištění.