Udělat dobré mojito je umění. Kde mají v Olomouci nejlepší?
Nejčastěji míchaným alkoholickým nápojem je v létě mojito. Proslulost tomuto kubánskému drinku zajistil Ernst Hemingway. U nás je populární až v posledním desetiletí. Sedmička s barmanem Tomášem Dudou otestovala kvalitu tohoto nápoje v pěti barech v centru Olomouce.
„Správné mojito by mělo být bez limety, jen s limetovou šťávou, s dvěma lžícemi cukru, ve sklenici podrcená čerstvá máta zalitá šesti centilitry bílého třtinového Havana rumu a deci sifonu,“ popsal Duda. Kubánské mojito má v sobě kostky ledu, evropské drcenou ledovou tříšť. „Ani jeden z rumů, který se u nás používá, na Kubě do mojita nedávají. Jejich Havana rum je trochu nažloutlý. K nám se, nevím proč, přestal dovážet,“ řekl Duda.
Pro každého barmana i hosta platí, že chuť je hodně individuální a hodnocení vzhledu bývá subjektivní. „Nejlepší mojito si namíchám já sám,“ říká s úsměvem licencovaný barman Duda. Kromě toho, že za ním jezdí na Kubu, pracuje i pro božkovskou likérku. Jeho receptury používají v mnoha barech v Česku a na Slovensku.
Málo sladké
První mojito mu při testu namíchala Hana Nohavicová v Arktic baru. Duda ho považoval za průměrné a ohodnotil jako ve škole – trojkou. Ledová tříšť se ve sklenici spojila v neforemnou kouli. „To je špatně. Navíc nechápu, proč je led nahoře posypaný cukrem,“ kroutil hlavou Duda. Vadilo mu i příliš mnoho limety. „Stačila by jí polovina, je to až moc kyselé a tak narvané, že nejde ani promíchat,“ dodal.
O něco lépe dopadl Jakub Kaczmarczyk v baru Destiny. Mojito tam míchá třetím rokem a vysloužil si dvě minus. Máta, která zdobila sklenici, měla jednu vadu, kvetla.
„Ta špička se musí odtrhnout,“ vysvětlil Duda. Také zde nešetřili v mojitu limetou. „Navíc je tam málo cukru. Bylo by chuťově dobré, ale je málo sladké,“ komentoval nápoj Duda.
V baru Corleone si Duda přišel na své. „Je správně sladké a má dost rumu,“ komentoval mojito namíchané Tomášem Vlašánkem tentokrát z guatemalského rumu.
Jakkoliv Dudovi chutnalo, drobné výtky měl. „Máta je příliš rozdrcená,“ posteskl si Duda. Hodnocení čistou dvojkou způsobilo také to, že Vlašánek mojito dosladil troškou spritu. „Viděl jsem to na jedné barmanské show a chutnalo mi, tak to dělám taky,“ vysvětlil Vlašánek, který má za barem jedenáctileté zkušenosti.
Dvojku od Dudy dostal i Vladimír Stojmenov v Delanu. „Ta limeta na okraji sklenice je zbytečná,“ komentoval úpravu nápoje Duda.
Na druhé straně ocenil, že ve sklenici je kromě brčka i míchátko, a vsadil by se, že tohle mojito je namícháno z Bacardi. „Ano, je to Bacardi,“ potvrdil majitel baru, který mojito dělá už čtrnáct let. „Je dobré, ale na mě málo sladké,“ hodnotil Duda.
Do baru Sonique vstupoval Duda s mírnými rozpaky. „Má ho můj bývalý zaměstnanec,“ vysvětlil.
Nadržovat mu ale rozhodně nehodlá. Počáteční rozpaky jsou vidět i na barmanovi Janu Váňovi. Když barem zašumí klasický bombičkový sifon z drátěnné lahve, Duda jen zvedne obočí. „To je pro mojito nejlepší,“ řekne polohlasně.
Nakonec mu chutnalo nejvíce. „Je moc dobré, přesně vyvážené, hodně rumu, málo limet - moje škola. Ale cukru bych dal víc,“ zhodnotil drink. Verdikt zněl: jedna minus.
Míchané nealko
Test mojita doprovázelo i hodnocení míchaných nealkoholických nápojů. Kromě baru Corleone, kde se nealko nemíchá. Každý nápoj byl jiný, podle toho, co se v baru nejvíc pije. Barmani doporučovali z nápojového lístku, jen v Sonique a Delanu to bylo překvapení. „Něco vám namíchám,“ řekl Váňa, což Duda ocenil. „Barman má vycházet ze situace, z hodnocení hosta a hlavně má být komunikativní.
Není důležité házet sklenicí, když pak drink za nic nestojí. Je to efektní, ale estráda není to hlavní,“ řekl Duda. Nejlepší míchané nealko založené na chuti banánu a manga servírovali v Delanu. Vladimír Stojmenov vyjmenoval, co vše v něm je, ale jeho název ze sebe nedostal.