Unicorn expanduje do Afriky a Ameriky, tržby dosáhly dvou miliard

Sídlo Unicorn Systems

Sídlo Unicorn Systems Zdroj: Repro Unicorn

Evropa začíná být pro skupinu Unicorn miliardáře Vladimíra Kováře malá. Firma tvořící software pro korporace a banky zvučných jmen proto plánuje expanzi na nové kontinenty.

„Již loni jsme začali pracovat na tom, abychom získali zakázky v Africe a v Severní i Jižní Americe,“ řekl deníku E15 generální ředitel Unicorn Systems Jan Jaroš.

Na africkém světadílu tuzemští programátoři sázejí zejména na klienty z energetiky a bankovnictví. Tedy v sektorech, v nichž má Unicorn velké zkušenosti. Zakázky z energetiky jsou lákadlem rovněž v Jižní Americe.

Unicorn má v současnosti rozložený byznys od západní Evropy až po Ukrajinu. Navzdory politické nestabilitě se Unicornu na ukrajinském trhu daří. Před rokem tam měl deset lidí, teď šedesát, příští rok tam plánuje mít 150 spolupracovníků.

Přes 40 procent ze zahraničí

„Působíme v Kyjevě a Ternopylu, tedy v západní části Ukrajiny,“ dodal šéf Unicorn Systems. Již nyní se zahraničí podílí na tržbách Unicornu z jedenačtyřiceti procent. „Tento ukazatel do budoucna poroste. Nebudeme překvapení, když zahraničí bude dělat i šedesát procent celkových příjmů,“ doplnil Jaroš.

Loňské tržby celého Unicornu skončily těsně pod dvěma miliardami korun. Meziročně je to o třináct procent více. Když se k tomu připočte ještě sesterská firma Unicornu nazvaná Plus4U, tržby společností Vladimíra Kováře se dostávají na 2,5 miliardy.

Kovářova Plus4U posiluje v retailu
Zatímco Unicorn je silný hlavně v programování pro velké korporátní zákazníky, startuje Kovářova Plus4U mohutnou expanzi do retailu. A to nejen v podobě virtuálního operátora, který již funguje. Mezi strategické priority společnosti patří průnik mezi živnostníky, a to pomocí právě spouštěné aplikace. Ta mimo jiné umožní rychlé vystavování a příjem faktur, vytvoří daňové přiznání nebo zařídí kontrolní hlášení k dani z přidané hodnoty. Další klíčovou oblastí pro expanzi Plus4U bude aplikace vytvořená pro lékařské ambulance. Systém umožňující například vedení agendy k pacientům nebo evidenci lékařských zpráv čeká v dubnu nasazení v testovacím režimu do prvních třiceti ambulancí.