Upravená Octavia překonala další rekord

Škodě Octavii vRS Bonnevile Special

Škodě Octavii vRS Bonnevile Special Zdroj: autorevue.cz

Poté, co se stala nejrychlejší Škodou historie, překonala upravená Octavia na solných pláních v americkém Bonneville i světový rekord v kategorii produkčních vozů s objemem motoru do dvou litrů. Rozjela se na 365,43 kilometru za hodinu.

Minulý týden překonal speciál odvozený od sériové Škody Octavia RS hranici 200 mph a stal se tak nejrychlejší Škodovkou všech dob. Jestli si vzpomínáte, tak víte, že ihned poté představitelé týmu prohlašovali, že dokáží ze svého stroje dostat ještě více. Jak slíbili, tak nakonec také učinili. Další pokusy přinesly Škodě Octavii vRS Bonneville Special titul nejrychlejšího dvoulitrového produkčního auta planety.

Minulý čtvrtek totiž novinář Richard Meaden dokázal rozjet svůj vůz na 362,93 km/h, čímž pokořil původní rekord z roku 1998 (348 km/h). O den později tento výsledek potvrdil, když jel dokonce 367,97 km/h. Do statistik se nakonec zapsal průměr obou jízd, tedy 365,45 km/h.

Škodě Octavii vRS Bonnevile SpecialŠkodě Octavii vRS Bonnevile Special | autorevue.czNa solných pláních se brzdí pomocí padáku

Meaden svou jízdou překonal letitý rekord. Ten stanovilo v roce 1998 Mitsubishi Galant, které se rozjelo „jen“ na 347,62 km/h.

Speciál vRS má světlou výšku nižší o 80 mm, příď auta byla doplněna konzolí pro upevnění speciálního mezichladiče stlačovaného vzduchu. Aby stroj odpovídal požadavkům jihokalifornské časoměřičské společnosti (SCTA), byl dále opatřen speciální ochrannou klecí, hasicí soustavou či brzdicím padákem. Zážehový čtyřválec 2,0 TFSI obdržel speciální vysokotlaké turbodmychadlo Garrett a další modifikace jej připravila na spalování vysokooktanového paliva.

Rekordní pokus zaznamenaný magazínem EVO, pro nějž Meaden píše: