USK i Kolín: zatím nad očekávání

USK Praha si vede v lize basketbalistů velmi dobře. Daří se i středočeskému Kolínu a suverenitu si drží Nymburk.

V téměř celé Evropě i ve velké části zbytku světa je basketbal sportem číslo dva. V Česku jej, co se popularity týče, kromě fotbalu přehrává i lední hokej. Přesto je Mattoni NBL třetí nejsledovanější českou soutěží. Už tradičně v ní vládne Nymburk, v jeho stopách teď částečně jde i středočeský Kolín a USK Praha.

Na rozdíl od Nymburka oba zmiňované kluby nemají ambice na evropské scéně. Ale v domácí soutěži se jim daří. Pražané jsou šestí, Kolín se dokonce vyhřívá na čtvrté příčce. V těsném kontaktu s triem superfavoritů - Nymburkem, Pardubicemi a Prostějovem.

„Vůbec jsme nečekali, že budeme hrát takhle vysoko. Je to překvapení i pro nás. Ale samozřejmě je to příjemné překvapení,“ říká generální manažer BK Kolín Miroslav Sodoma.

I v USK předčili svá očekávání. „Naším cílem byl postup do play-off, šesté místo je tak trochu nad plán. Ale taky je pravda, že jsme mohli mít bodů i víc, nezvládli jsme některé koncovky zápasů,“ říká mluvčí pražského klubu Petr Jachan.

Kolín si připsal šňůru devíti vítězství v řadě. Zastavily jej až Pardubice, kterým podlehl o dvaadvacet bodů. Byl to přitom přímý souboj o druhé místo tabulky. „I když se nám daří, mezi námi a těmi nejlepšími týmy je pořád velký rozdíl. Tím nechci nijak snižovat kvalitu našeho kádru, ale máme úplně odlišné podmínky. Ať už zázemí, nebo rozpočet, v tom prostě nemůžeme absolutní špičce konkurovat,“ tvrdí Sodoma.

Středočeši se zatím postarali o největší překvapení nové sezony Mattoni NBL. To, že budou hrát takto vysoko, nikdo nečekal. „Zúročuje se kvalitní práce trenéra, tým si k sobě sedl, všechno klape. V mužstvu je skvělá atmosféra, na hřišti i mimo něj,“ hledá Sodoma příčiny úspěšného vystupování mužstva, které vede Predrag Benáček.

Čtyři vítězné zápasy v řadě má za sebou USK. „Pro náš mladý tým je sebevědomí důležité. Když se začne dařit, hráči si víc věří a jsou v klidu. V průběhu sezony jsme často doplatili na nezkušenost,“ říká Jachan.

Vysokoškoláci mají hodně mladý tým, jen dvěma hráčům je více než pětadvacet let. Navíc jako jediní v celé soutěži nemají v kádru hráče ze zámoří. „To bylo hodně znát. I když jsme často byli celý zápas lepší, v koncovce nás zkušení cizinci předčili. Nemáme výrazné individuality, snažíme se hrát týmově,“ říká Jachan.

Nymburk v Evropě

Zatímco USK i Kolín v novém ročníku překvapují, osminásobný mistr z Nymburka nemá na domácí scéně čím překvapit. Podle očekávání je první a dosud prohrál jen jediný zápas. Úřadující šampion by se ale rád prosadil na mezinárodní scéně. K postupu do Euroligy mezi nejlepší kluby starého kontinentu mu chybělo jediné vítězství, ale v Eurocupu válí. Postup ze základní skupiny mají nadosah. „Postup je náš jednoznačný cíl. Kvůli úspěchu v Eurocupu jsme i budovali mužstvo,“ říká nymburský manažer pro mezinárodní soutěže Ondřej Šimeček.

K jistotě postupu mezi šestnáctku nejlepších stačilo Nymburku porazit v pardubické ČEZ areně, kde hraje své domácí eurocupové zápasy, řecký tým Aris Soluň. Zápas skončil po uzávěrce. Pokud by Středočeši neuspěli, stačilo by jim porazit v posledním zápase skupiny nizozemský Groningen, který je zatím bez jediného vítězství poslední.

Kromě toho ještě svěřenci izraelského kouče Ronena Ginzburga hrají VTB ligu, což je mezinárodní soutěž, ve které nastupují týmy z Ruska, Ukrajiny, Litvy, Běloruska, Finska, Polska, Estonska, Kazachstánu a nyní i jeden z Česka. „Je to náročné, ale to jsme samozřejmě věděli už před sezonou. Většinou přiletíme z Ruska, hned druhý den hrajeme zápas a další den zase odlétáme. Ale naši hráči i trenéři jsou profesionálové a do každého zápasu jdou naplno. Ať už hrají v Petrohradě, nebo v Kolíně,“ uzavírá Šimeček.