Úspěch roku je z bazénu

Písečtí a strakoničtí sportovci se ve svých soutěžích neztratili. Největším úspěchem byl titul vodních pólistů.

Získali titul, byli druzí, čtvrtí nebo se zúčastnili čtvrtfinále play-off svých soutěží. Přitom dobře rozjeli druhou polovinu sezony a mohou říkat, že rok 2009 je úspěšný.
Jsou však i jiní. Na jaře se jim nedařilo a všechno vylepšují na podzim nebo pro ně celý rok nebyl nejpovedenější.

Sportovní rok píseckých i strakonických sportovců byl rozmanitý, ale nebyl špatný.
Asi největšího úspěchu dosáhli vodní pólisté strakonického Fezka. Titul, který byl již jejich pátou trofejí v posledních pěti letech, získali zcela suverénně. Ostatně jako vždy.

Navíc dokázali rozjet na výbornou i sezonu novou a v její polovině jsou znovu na prvním místě. Jediné zaváhaní si připsali pouze v Českém poháru, jinak je nikdo neporazil. „Chceme znovu dokázat, že jsme nejlepší,“ tvrdil v průběhu podzimu předseda klubu Marek Fügner, který vystřídal na postupu dlouhodobého činovníka i trenéra Karla Faměru.

Vedle mužů se ze zisku titulu radoval i tým žen a koneckonců se Fezko neztratilo ani v kategoriích mládeže.

Basketbalistky chtějí být v první čtyřce

„První polovina roku byla dobrá,“ říkal šéf basketbalového klubu ze Strakonic Miloš Balák. „V té druhé jsme chtěli být v nejlepší čtyřce a zatím tam nejsme,“ dodal vzápětí.

Vystihl tím rok strakonického klubu. Minulou sezonu zakončil na velmi slušné pozici, když po pár letech nebojoval o záchranu, ale dostal se do play-off a skončil na páté pozici. Podzim v nové sezoně zahájil hůře, když se zatím nepohybuje tam, kde si předsevzal, ale je na sedmé příčce tabulky. „Probojovali jsme se do poslední čtyřky v poháru a chtěli bychom i v lize. Ale ještě je na to čas,“ uvedl Balák.

Výrazně kladně mohou rok 2009 hodnotit házenkářky Písku. Vždyť zažily zatím nejpovedenější rok od jejich postupu do interligy žen.

„Podzim musíme hodnotit pozitivně,“ říkal už na začátku prosince manažer klubu Michal Horák a měl pravdu. Na jaře mohou být Jihočešky ještě silnější. Po zranění by se měla vrátit do hry Michaela Borovská, která by měla ještě zvýšit sílu týmu, jenž pokukuje po medaili.

„První polovinu roku jsme měli horší, ale teď jsme naprosto spokojení,“ popisoval rok 2009 manažer druholigového hokejového týmu IHC Komterm Písek Pavel Horažďovský.

Špatný start

Písek zakončil na jaře play-off minulého ročníku druhé ligy zklamáním, když vypadl hned v prvním kole s Litoměřicemi, a to se nečekalo. Naopak probíhající ročník sezony zvládá na výbornou a bez výraznějšího zaváhání vede tabulku soutěže a netají se tím, že by rád postoupil o soutěž výš.

„V první polovině sezony nám dělala radost mládež a zklamal nás A-tým,“ vysvětloval Horažďovský. „Ale teď si na výsledky nemůžeme vůbec stěžovat. Celkově ten rok hodnotíme kladně,“ dodal.

Jako na houpačce si zase museli připadat fotbalisté třetiligového Písku. Ti začali rok 2009 jarní jízdou při které se dostali až na druhé místo České fotbalové ligy. Novou sezonu však začali špatně a museli měnit trenéra.

Karel Musil dokázal tým znovu vytáhnout nahoru. Do jarních bojů jdou fotbalisté ze čtvrté pozice. „I když jsme začali podzim špatně, se současným postavením můžeme být spokojení,“ říkal už dříve předseda FC Písek Milan Nousek.

Podobně to měli i fotbalisté Strakonic, kteří celkem v pohodě zakončili v létě loňskou sezonu, ale tu probíhající začali katastrofálně a budou mít ještě co dělat, aby pro ně neskončila fiaskem a sestupem.
Pokud bude někdo hodnotit rok 2009 vyloženě špatně, bude to zřejmě A-tým basketbalistů Písku. Zatímco mládež se tradičně drží v popředí svých soutěží, tým mužů se sestoupil z první ligy a i tu druhou začal katastrofálně. Pohybuje se na chvostu tabulky. „V našich silách by mělo být soutěž zachránit,“ tvrdil už v polovině podzimu trenér Janovský.

Asi největší úspěch zaznamenal mezi jednotlivci písecký rodák Lukáš Dlouhý, který jako člen reprezentace dokráčel až do finále Davisova poháru a pohyboval se na páté příčce žebříčku ATP ve čtyřhře.