Úspěšná zima. Bodů je dost

Lyžařům z Libereckého kraje se letos daří. Body ve Světovém poháru pravidelně sbírají skokani, maratonci i slalomář Krýzl.

Zima je v plném proudu. A na ostře sledovaných soutěžích o sobě dávají vědět i lyžaři z Liberce a okolí. Skokani se potýkali s těžkými pády, ale na můstcích se jim daří. Laufař Stanislav Řezáč zase vede v seriálu dálkových běhů. A životní sezonu prožívá i slalomář Kryštof Krýzl. Sedmička se podívala, jak se daří českým esům.

Chybí kousek

Dostat se na stupně vítězů. Nebo nejlépe vyhrát některý ze závodů Světového poháru. To jediné chybí k úplné spokojenosti Romanu Koudelkovi, skokanovi z Lomnice nad Popelkou. Pravidelně se umisťuje těsně pod medailovými pozicemi. A v celkovém hodnocení Světového poháru mu patří deváté místo.

Pro „bramborovou“ medaili si doskočil i na poslední štaci v japonském Sapporu. Čtvrtý byl i v Lillehammeru a na prestižním Turné čtyř můstků obsadil páté místo. „Je to asi můj nejcennější výsledek kariéry. Ale taky je pořád co zlepšovat, což je dobře. Kdybych skákal nejlíp, jak umím, a byl pátý, nebylo by to dobré,“ říkal po skokanském vrcholu sezony.

Na začátku sezony ho přibrzdilo zranění. V Harrachově mu povolilo vázání a po pádu zmeškal oba domácí závody. Pád měl na závěrečném závodě Turné čtyř můstků i Lukáš Hlava, největší překvapení sezony. Nezastavila ho ani zlomenina nosu. V celkovém pořadí je zatím patnáctý a nejlepším výsledkem je páté místo z Lillehammeru. „Je super, že máme dalšího skokana, který je schopný se dostat do desítky,“ uvedl na adresu závodníka Dukly Liberec reprezentační trenér David Jiroutek. Koudelku s Hlavou navíc na bodovaných pozicích často doplňuje Jakub Janda, někdejší vítěz Světového poháru i Turné čtyř můstků.

Porazil i Northuga

Asi největší fazonu má z českých lyžařů Stanislav Řezáč. Jablonecký běžec se specializuje na dlouhé závody a po třech podnicích vévodí celkovému hodnocení Marathon cupu. Po vítězství v Bedřichovské padesátce skončil druhý v Dolomittenlaufu a medailový hattrick dokonal v neděli na slavné Marcialonze. Na sedmdesátikilometrové trati v okolí italského Val di Fiemme nestačil jen na sourozenecké duo Jörgena a Anderse Auklandových z Norska.

Daleko za sebou nechal Pettera Northuga, běžeckého suveréna posledních let. Ten skončil desátý. „Jelo se tvrdě, ale držel jsem se dobře. Měl jsem dost sil, mohl jsem i tahat a taky měl výborné lyže,“ pochvaloval si v cíli Řezáč.

Na dálkové běhy se letos soustředí i závodník liberecké Dukly Martin Koukal. Na Marcialonze skončil třiadvacátý, ale blýskl se čtvrtým místem v Dolomitech. Někdejší mistr světa a olympijský medailista před sezonou skončil v české reprezentaci a vrhl se na lyžařské maratony.

Měří se s nejlepšími

Českou vlajku letos na sjezdovkách drží Kryštof Krýzl. Zatímco Šárka Záhrobská končí hluboko v poli poražených a Ondřej Bank se zotavuje po záhadné nemoci, pětadvacetiletý závodník pravidelně boduje. Především v točivých disciplínách. Naposledy by jednadvacátý ve slalomu v rakouském Kitzbühelu. Ve druhém kole většinou zajíždí časy srovnatelné s nejlepšími. Jenže v úvodním ho kvůli vysokému startovnímu číslu většinou brzdí rozbitá trať. „Chtěl bych pravidelně jezdit do patnáctého místa, abych se posunul do třicítky a měl lepší číslo. To je teď můj cíl,“ říká závodník Dukly.