Úspěšný karvinský naturální kulturista

Naturální kulturista Vladan Zamarský skončil na mistrovství Evropy na čtvrtém místě.

Jednačtyřicetiletý karvinský kulturista Vladan Zamarský čtyřiadvacet let cvičí a posiluje. Ale teprve loni se dal na naturální kulturistiku a dosahuje v ní velkých úspěchů.

Jak jste se dostal ke kulturistice?
V sedmnácti letech jsem dostal na vánoce dvě jednoruké čtyřkilové činky. Začalo mě to hodně bavit. Chodíval jsem ze začátku do sklepních posiloven a po revoluci 1989 jsem začal chodit do těch klasických. V letech 1990 až 1992 jsem se zúčastnil čtyř závodů a k závodění jsem se vrátil až loni na podzim, ale už jako naturalista.

Proč jste se dal na naturální kulturistiku?
Celý život jsem naturál. Nikdy jsem si nevzal žádný zakázaný prostředek a za těch čtyřiadvacet let, co dělám kulturistiku, jsem poznal, že tělo má určitý strop a ačkoliv nic nemůžu dokázat, vím, že v klasické kulturistice není vše v pořádku, co se týče různých podpůrných látek na růst svalstava. Proto jsem přestoupil k naturálům.

Kdyby na vaše závody naturálů přišel člověk, který si pomohl nějakým prostředkem. Bylo by to vidět na první pohled?
To by záleželo na tom, jak dlouho a jaký prostředek užíval. Kdyby se ale na to přišlo, dostal by doživotní zákaz závodění. Mohl by být různě popotahován soudně a taky by musel zaplatit veškeré výdaje ohledně dopingové zkoušky.

Jsou naturálové nějak pravidelně testováni nebo jen při závodech?
Při vstupu do Federace naturálního sportu všichni podepisují papír, kterým se zavazují, že se připravují naturálně a uvádějí, kde cvičí a kde jsou k zastižení. Takže kontroly můžou přijít kdykoliv bez ohlášení. To u klasické kulturistiky není. Celoroční monitorink je až u reprezentantů České republiky.

Kolik závodů jste jako naturál absolvoval?
Zatím jsem byl na třech závodech. Na jaře jsem se zúčastnil mistrovství České republiky i s mezinárodní účastí v Českých Budějovicích, kde jsem ve své kategorii masters (40 až 50 let) skončil třetí. A v říjnu jsem absolvoval pohárový závod v Přerově, který zároveň sloužil jako nominační pro mistrovství Evropy v Karlových Varech, kde jsem skončil čtvrtý a nominoval se. Na mistrovství Evropy jsem potom rovněž obsadil čtvrté místo, které je zatím mým nejlepším výsledkem.