Už i lidé ze Sun Microsystems vidí, že to Larry dělá dobře

Larry Ellison, Oracle.

Larry Ellison, Oracle. Zdroj: Jan Sedlak

E15.cz ze San Franciska: To bylo tak. Když Oracle v roce 2010 koupil za 7,4 miliardy dolarů Sun Microsystems, mnoho srdcařů „suňáků“ to neneslo vůbec dobře. Svojí věrnost značce a firmě dávali vědět třeba i tak, že v práci nenosili červené šňůrky od visaček, ale zásadně modré. Na rozhodnutí Larryho Ellisona vstoupit do světa hardwaru se divně díval celý svět. Dnes už je situace trochu odlišná.

„Už i lidé ze Sunu jsou přesvědčení, že to Larry dělá dobře,“ říká šéf českého Oraclu Josef Švenda. Inženýři, kteří hardware Oraclu vyvíjí a prezentují, s těmito slovy často souhlasí a líbí se jim, kam se produkty ubírají. „Obří investice, které do této oblasti proudí, hardwarový byznys zachránily,“ zaznívá z kuloárů.

Oracle relativně krátkou dobu po té, co Sun koupil, jasně vzkázal, že končí s výrobou komoditních serverů s nízkou marží a že prim budou hrát takzvané engineered systems. Tedy komplexní „krabice“ do datových center, které v sobě kombinují nejenom servery, sítě či storage, ale také úzce přizpůsobený software. Oracle tímto může dosáhnout skutečně vysokého výkonu a také veliké marže.

Nikdo nevěřil, ale prodáváme

Nový výkonný šéf společnosti Mark Hurd měl ještě jako prezident za úkol vytvořit nové obchodní týmy, které začnou zákazníky přesvědčovat o tom, že mají za tyto výrobky utrácet skutečně nemalé peníze. „Už jsme prodali přes 10 tisíc hardwarových systémů,“ vzkázal na setkání s novináři Hurd.

Na tento úkol (a ještě na cloud) přijal přes čtyři tisíce lidí do obchodu. Nový hardware Oraclu sice ještě stále nedokáže vykrýt propady ukončeného starého hardwaru, oblast ale jako celek roste. A to dokonce i v Česku.

„Hodně lidí nám pořád říkalo, že takhle drahé stroje u nás nemáme šanci prodat, že si systém za dvacet milionů nikdo nekoupí,“ říká Josef Švenda. „Ale my je prodáváme.“ Oracle už v Česku prodal hodně přes dvacet engineered systémů. Nejvíce jdou na odbyt přístroje Exadata a kupují se také Exalytics a SuperCluster.

Mark Hurd, výkonný ředitel Oraclu.Mark Hurd, výkonný ředitel Oraclu. | Jan Sedlak

Oracle nesmí veřejně komentovat, kdo přesně jsou jeho čeští zákazníci, jde každopádně zejména o banky, velké provozovatele IT služeb a datových center a také o jednoho operátora, který na SuperClusteru sjednocuje hromadu svých IT systémů do jednoho billing systému. „A dalších několik velkých obchodů teď máme v řešení,“ doplňuje Švenda.

Hlasy z trhu jasně mluví o tom, že Oracle výběrová řízení na hardware jasně vyhrává díky výkonu, v němž pomáhá právě ona integrace. Často jasně poráží HP, které skládá vlastní takzvanou „converged infrastrukturu“, ta ale tak propojená není a takový výkon nenabídne. Navíc ji chybí integrovaný software.

Oracle jako výrobce tabletů

Oracle umí dosáhnout výkonu i díky tomu, že používá především flash a operační paměti, čemuž teď uzpůsobil také in-memory databázi Oracle 12c. I to je důvod, proč firma nyní zase dává najevo větší kamarádství s Intelem, o které v minulosti takový zájem neprojevovala, zejména kvůli sázce na vlastní čipy SPARC. Oracle od Intelu odebírá právě SSD disky, ale také další čipy. Ellison na Intel tlačí, aby také čím dál více integroval softwarové funkce do hardwaru.

Flash hraje ústřední roli také v novince nazvané Oracle FS1. Jde o takzvaný all-flash storage, takže se data skladují na SSD discích. Oracle tvrdí, že tento systém zvládne osmkrát více IOPS a téměř desetkrát větší propustnost než EMC XtremIO. Dalšími hardwarovými novinkami pak jsou Zero Data Loss Recovery Appliance a Exalytics X4-4 pracuje s in-memory databází.

Do jedné z největších IT firem světa nyní přibyl také další hardware, i když poněkud odlišný. A stejně jako Sun, i ten stál dost peněz, konkrétně 5,3 miliardy dolarů. Oracle totiž dokončil akvizici společnosti Micros Systems oznámenou letos v létě.

Micros vyrábí – mimo jiné – všemožné kiosky, pokladny a dokonce i tablet, které se pak používají například v restauracích, hotelích a podobně. Oracle se tak stává výrobcem i tohoto druhu hardwaru a s největší pravděpodobností bude chtít hrát velkou hru o retail.

Právě obchody, hotely a další retailové služby se aktuálně poohlíží po novinkách jakými jsou iBeacony, NFC, tablety, mobilní platby, RFID a další technologie. Nebýt u toho by jednou mohlo bolet. Protože Oracle může být se svými databázemi a IT systémy za tím vším.

Cestu autora na konferenci OpenWorld 2014 hradila společnost Oracle.