Už žádné spory o patenty. Canon a Microsoft je budou sdílet

Centrála Microsoftu v Redmondu.

Centrála Microsoftu v Redmondu. Zdroj: Jan Sedlak

Canon s Microsoftem oznámili podepsání nové patentové dohody, která umožňuje oběma společnostem vzájemný přístup k bohatým patentovým portfoliím. Chtějí se tak například vyhnout patentovým sporům.

„Díky tomuto přístupu budeme moci svým zákazníkům na celém světě nabídnout nové technologie mnohem dříve,“ uvedl Microsoft v prohlášení. Podle technologické společnosti, která má v současné době uzavřeno s různými subjekty přes tisíc takových dohod, je spolupráci v oblasti patentů nejvhodnějším způsobem, jak urychlit vývoj a vyhnout se při tom patentovým sporům.

Detaily týkající se dohody včetně informací o finančním vyrovnání nejsou známé. Podle vyjádření obou firem dohoda prý pokrývá celou řadu produktů a služeb. Smlouva by údajně mohla zahrnovat zpracování digitálního obrazu, mobilních produktů a technologii barev.

Microsoft i Canon mají jedna z největších patentových portfólií na světě - zatímco prvně jmenovaná firma si za rok 2012 zaregistrovala dva tisíce patentů, druhá jich patentovala hned tři tisíce.

Bude Canon se systémem Windows Phone?

K čemu by vlastně vzájemné sdílení patentů mohlo firmám posloužit? Canon by mohl americké společnosti pomoci se zlepšením zobrazovacích schopností ovladačů Kinect, tabletů Surface nebo smartphonů Nokia. Canon by zas mohl využít některé výhody kompaktních kamer Nokia.

Jinou možností je také propojení produktů Canon s operačním systémem Microsoft Phone a následně i se sociálními sítěmi, spekuluje web Gadget Gestures.

Sdílení patentů
Sdílení patentů je v technologickém průmyslu zcela běžné. Podobné dohody mají spolu uzavřené například společnosti Apple, Samsung, Google, Cisco nebo Ericsson.