Úžasná doba nabízí úžasné možnosti aneb Když sen může být skutečností

Žijeme v úžasné době. Desítky let, vlastně nejdéle v dějinách Evropy nás nepronásledují války, nekosí pandemie nemocí, nemáme hlad, rychle nám stoupá průměrný věk a průměrný plat, seberealizujeme se v práci, v podnikání a plníme si své životní sny. Mnoho našich klientů sní o chatičce u moře, nejlépe o domečku s bazénkem, na vlastním pozemku. Proč by nesnili, když snít je tak krásné. Ještě krásnější je své sny snít a uskutečnit. My jsme zde od toho, abychom klientům pomohli jejich sen zrealizovat.

Dnešní doba je úžasná nejen pro již zmiňované příjemné podmínky k žití v první dekádě 21. století, ale i proto, že dnes je v polovině zemí světa možné koupit si dům u moře a zrealizovat si svůj sen. Řada spoluobčanů přišla na to, že například na slunné Floridě se dá pořídit dům se čtyřmi místnostmi a podlahovou plochou 200 metrů čtverečních s vlastním bazénem za polovinu ceny průměrného bytu v Praze, tedy zhruba za 150 tisíc dolarů. Na velkém pozemku, v klidném, čistém a bezpečném prostředí. Po velkém cenovém pádu vyvolaném přehřátým hypotečním trhem spadly floridské nemovitosti na polovinu svých cen z roku 2006. Přitom koupit zde nemovitost je velmi jednoduché a rychlé.

Americké úřady nekladou kupujícím do cesty žádné legislativní překážky. Proces koupě je po právní stránce velmi jednoduchý a rychlý. Licencované realitní kanceláře, které zastupují prodávajícího i kupujícího, připraví smluvní dokumentaci, vlastní obchod se provádí prostřednictvím title company, což je zjednodušená obdoba našeho notáře. Ta zajistí podpisy smluv, převod nemovitosti v katastru a přes její účet se platí i kupní ceny. Právníci, na rozdíl od Čech, zde nemají při nákupu rezidenčních nemovitostí žádnou práci. Kouzlu Floridy již před mnoha lety propadl Waldemar Matuška, v době nedávno minulé se zde začali usazovat další potomci praotce Čecha.

#####Velmi atraktivní jsou i evropské lokality

Podobný cenový vývoj rezidenčních nemovitostí - čili prudký dvouletý pokles a v současnosti cenová stagnace - nastal ve Španělsku. Nekonečně dlouhé středozemní španělské pobřeží se dělí do několika oblastí, Costas, přičemž nejdražší je severní pobřeží mezi Barcelonou a Terragonou a jižní Costa de Sol mezi Malagou a Gibraltarem. Rozdíl mezi cenou zde a třeba na populární Costa Blance u Alicante je až 30 procent. Pro Čechy opět není žádná legislativní překážka koupě nemovitosti, a desítky, možná stovky našich spoluobčanů toho v současnosti využívají. Koupit dům zde trvá zhruba jeden měsíc. Před vlastní koupí je nutné získat místní registrační číslo na policii. Obvykle se skládá rezervační poplatek kolem 10 procent kupní ceny, vlastní kupní smlouvu připravuje notář, po jejím podpisu zajišťuje i převod nemovitosti.

Výhodou Španělska je dobrá letecká dostupnost, velmi dobrá infrastruktura, kvalitní služby. V některých lokalitách však developeři postavili těch nemovitostí velmi mnoho. Ceny závisí na lokalitách, výhledech na moře, na infrastruktuře obce. Cena pěkných, prostorných domů začíná na 120 tisících eur, dvoupokojové apartmány vyjdou na 70 tisíc eur. Na rozdíl od Španělska je řecký trh s letními nemovitostmi v plenkách. Žádný obrovský rozvoj a velká rozestavěnost. Až na malé výjimky nenajdeme na pevnině a už vůbec ne na ostrovech přehuštěné lokality. Kdo sní o klidu, zde ho zaručeně najde. Koupit nemovitost, ať již dům, nebo apartmán, je pro Čechy stejně jednoduché jako ve Španělsku. Katastr je někde elektronický, někde ještě vedou pozemkové knihy.

#####Ceny nemovitostí stagnují i v Řecku

V Řecku jsou poměrně přísná pravidla o zastavěnosti parcel a třeba při stavbě domu na Krétě mimo intravilán obce o ploše 200 metrů čtverečních musíte mít pozemek až 20krát větší. Ceny nemovitostí zde až do roku 2007 rostly, poslední dva roky stagnují. Je to dáno nízkou rozestavěností, velkou regulací a malým objemem volných nemovitostí na trhu. Ceny jsou vyšší než ve Španělsku, dům o rozloze 80 metrů čtverečních stojí od 150 tisíc eur, stejně velký apartmán od 100 tisíc eur. Jaká je nejoblíbenější turistická destinace? Samozřejmě, je to Chorvatsko. Kouzlu chorvatského pobřeží Jadranu každoročně propadnou statisíce Čechů, mnozí z nich tam jezdí opakovaně a v posledních letech se začínají objevovat jako vlastníci velmi početného množství lodí kotvících v místních marinách a jako majitelé významného množství místních nemovitostí.

Počátkem letošního roku padla poslední překážka volného nákupu nemovitostí. Zatímco v předchozích letech Češi museli založit v Chorvatsku nejprve chorvatskou společnost, a do jejího majetku teprve kupovali nemovitost, dnes již mohou české fyzické i právnické osoby kupovat nemovitosti přímo. Na pěkný apartmán s výhledem, blízko moře budete potřebovat kolem 100 tisíc eur, na domek minimálně 200 tisíc eur. Poslední zemí, kde se zastavíme, je Bulharsko. Je to pro někoho překvapující? Ano, Bulharsko mílovými kroky dohání své západní vzory a v letech 2005 až 2008 byly části černomořského pobřeží největšími staveništi v Evropě. Na rozdíl od jiných zemí se zde stavěly hlavně apartmánové komplexy. Jsou zde kouzelné lokality, zejména pobřeží na jih od Burgasu směrem k tureckým hranicím.