V Aténách nalezli patrně Periklův pohár na víno

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Pohár na víno, který pravděpodobně patřil známému starořeckému politikovi Periklovi, nalezli archeologové na aténském předměstí Kifisia. Tento výjimečný a zajímavý nález bude na podzim vystaven v muzeu v Aténách.

Archeologové pohár objevili ve starověké hrobce v místech, kde je v současné době parkoviště. Nádobka o výšce osm centimetrů byla rozbitá na 12 kusů. Když archeologové pohár slepili, s překvapením zjistili, že na jednom ze dvou uch je vyryto jméno Perikles a dalších pět mužských jmen, včetně jména Arifon.

Archeologové, kteří nález učinili, jsou si tak prý na „99 procent“ jisti, že tento pohár používal Perikles a že jméno Arifon odkazuje na Periklova staršího bratra.

“Jméno Arifon je mimořádně vzácné. Ve spojitosti s jménem Perikles nám to dává jistotu 99 procent, že jde právě o tyto dva bratry,” řekl podle řeckých médií badatel Angelos Mattchaiu. „Byli asi již mírně opití, protože ten, kdo vyryl Periklovo jméno, udělal chybu, kterou potom opravili,“ dodal ještě badatel.

PeriklesPerikles | Profimedia.cz

Archeologové se domnívají, že Perikles tento pohár používal patrně v době, když mu bylo dvacet let. Když jednou popíjel společně se svými pěti přáteli víno, vyryli do nádoby na památku svoje jména.

„Pohár pak patrně darovali dalšímu muži jménem Draperis, který byl zřejmě buď otrok, který roznášel pití, nebo to byl majitel taverny,“ vyslovil další teorii archeolog Galini Daskalaki.

Perikles se narodil v Aténách kolem roku 495 před naším letopočtem. Byl jednou z nejvýznamnějších osobností starověkého Řecka. Zasloužil se o výstavbu v Aténách a o rozvoj kultury. Periklův význam oceňovali již jeho současníci. V dnešní době platí za prototyp demokratického politika.