V Bečvárech poteče mléko z automatu

Mléko si v Bečvárech možná brzy natočí z veřejného automatu. Litr za třináct korun.

Mléko si z automatu koupí v Bečvárech až stovka lidí denně. Z tohoto předpokladu vycházejí chovatelé krav v Bečvárech u Kolína, kteří plánují v místním řeznictví instalovat první veřejný automat na mléko na Kolínsku.

„Litr čerstvého mléka z automatu by stál třináct korun,“ vysvětlil Alois Nouzák ze společnosti ZAS Bečváry, která o pořízení automatu uvažuje.

Prodej mléka pomocí samoobslužných automatů podporuje i středočeská krajská veterinární správá.

„Když nás chovatel o povolení automatu požádá, vyhovíme mu,“ řekl ředitel správy Zdeněk Císař. „Samozřejmě za dodržení všech hygienických podmínek,“ dodal Císař.

Syrové mléko z automatu má podle Nouzáka trvanlivost jeden den. Pasterované, tedy tepelně upravené mléko, vydrží až týden.

U obyvatel Kolína sklidil nápad s mlékem z automatu kladné ohlasy. „Pro mléko bych si do automatu došla. Čerstvé je určitě lepší než krabicové,“ říká čtyřicetiletá Zuzana Novotná. „Ale jen kdyby byl automat v Kolíně, do Bečvár bychom pro mléko nejezdili,“ dodává.

Někteří se ale bojí zkaženého mléka. „Měla bych z toho strach. Kdo ví, co vevnitř v tom automatu bude za bakterie a nemoce,“ myslí si pětašedesátiletá Jaroslava Zemanová.

Obavy z nebezpečného zkaženého mléka v prodejních automatech vyvrací Zdeněk Císař z veterinární správy kraje. „Při dodržování správné teploty a doby skladování by nemělo k ničemu dojít. Mléko bude zdravé,“ vysvětlil Císař.

Zatím se ale neví, kdo automat zaplatí. Dvěstě tisíc na automat na prodej nepasterovaného mléka firma ZAS Bečváry zatím nemá.

„Teď všechno stojí na penězích,“ nechce Alois Nouzák udívat přesný termín, kdy by si obyvatelé Bečvár mohli poprvé k řezníkovi přijít nejen pro párky a sekanou, ale také pro čerstvé kravské mléko.

Automaty na mléko jeho výrobce finančně nezachrání, ale mohou jim ušetřit destitisícové ztráty. O pořízení jednoho takového automatu uvažuje firma ZAS Bečváry.

„Stál by nás dvěstě tisíc,“ řekl Alois Nouzák. Mléko z automatu by podle něj mělo stát třináct korun. Mlékárny ho od výrobců vykupují za šet korun. Firma produkuje třináct tisíc litrů mléka, rozdíl v zisku by tak mohl činit až jednadevadesát tisíc korun.

„Pokud by si přišlo mléko koupit sto lidí denně, automat by se nám zaplatil za čtyři nebo pět let,“ uvažuje Nouzák.

„Jeden automat stejně nic nespasí. Potřebovali bychom jich aspoň pět, aby se nám jejich pořízení vyplatilo,“ nastiňuje situaci v Bečvárech.

Mají i podporu regionální agrární komory, která nesouhlasí s výkupními cenami. „Není to ovšem všelék, jen jedno z možných řešení,“ řekla ředitelka Dagmar Mocová.