V boji o nejvyšší mrakodrap chce všechny trumfnout Ázerbájdžán

Khazar Islands

Khazar Islands Zdroj: khazarislands.com

Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
Khazar Islands
8
Fotogalerie
(FOTOGALERIE) Do boje o nejvyšší mrakodrap vstoupil s ambiciózním plánem Ázerbájdžán. Realitní firma Avesta chce na soustavě umělých ostrovů v Kaspickém moři postavit obchodní středisko vysoké 1050 metrů, které bude o 27 procent vyšší než současná nejvyšší budova světa Burdž Chalífa v Dubaji. Ta má 200 poschodí a vypíná se do výše 828 metrů. Pokořit tisícimetrovou výšku chtějí i v Saudské Arábii.

Náročný plán počítá s vybudováním 41 ostrovů, které budou 25 kilometrů jižně od ázerbájdžánské metropole Baku. V ostrovním městě budou hotely i obytné budovy.

Obytné domy budou mít 18 až 25 poschodí, některé budou na zvláštním ostrově, který bude spojen s hlavním. Dva ostrovy mají být vyhrazeny jedině pro luxusní vily a rezidence. Marketingový ředitel developera Kana Guluzade řekl, že stavba komplexu nazvaného Khazar Islands, začne koncem roku 2013.

Khazar IslandsKhazar Islands | khazarislands.com

O výškové prvenství bude ale ázerbájdžánský projekt zřejmě soutěžit s plánovaným mrakodrapem Kingdom Tower, který chce postavit saúdskoarabská investiční firma ve městě Džidda u Rudého moře.

Mrakodrap má být součástí plánovaného centra Kingdom City. Jeho přesnou výšku autoři tají, ale podle dosavadních zpráv má být vysoký nejméně 1000 metrů. Dohoda o stavbě byla podepsána loni a stavba mrakodrapu má trvat pět let.