V Boleslavi obědy lidem chutnají
Každá restaurace, kde dobře vaří a je tam rychlá obsluha, má o hosty postaráno. Toho si zvlášť cení ti, kdo musí hlídat hodinky, aby se včas stihli po polední pauze vrátit do práce.
Kuchař Josef Oplt a Sedmička hodnotili kvalitu jídla, vzhled jídelní místnosti a rychlost obsluhy sedmi restaurací v Mladé Boleslavi. Z celkových poznatků vyplývá, že ve městě se lidé naobědvají dobře. Všechny testované obědy byly výtečné, dobré nebo průměrné, vysloveně špatnou restauraci kuchař s redaktorkou nenašli.
Restaurace U Tetřeva
Na jídelním lístku jsou především klasická jídla a kuchař Josef Oplt si objednává vepřové maso se smetanovou omáčkou a houskovým knedlíkem.
„Houskové knedlíky jsou kupované, smetanová omáčka dobrá, maso je skutečně z kýty,“ hodnotí oběd Oplt.
Polední jídla jsou vel- mi levná, okolo šedesáti ko-run, a obsluha je rychlá. Slušné jídlo odpovídá kvalitou i cenou takzvané čtvrté cenové sku- pině. Stejně tak trochu ponurý a zakouřený vzhled restaurace.
Restaurace Rožátov
Hospoda v Ptácké ulici nabízí klasická jídla a hlavně se tu točí z tanků plzeňské pivo. V nabídce hotových jídel jsou grilovaná žebra s hořčicí a křenem o celkové váze 600 gramů. „Žebra jsou dobře okoře-něná, maso jde snadno od kos- ti a porce je hodně velká. Dobrý dojem kazí jen malá pestrost jídla. Na talíři je jen hořčice a křen. Trocha petr-želky by neuškodila,“ říká Oplt. I další hodnocené restaurace dopadly v testu týdeníku Sedmička dobře. Kvalita jídel byla slušná, obsluhujícímu personálu se až na výjimky nedalo nic vytknout.
Restaurace Na Hejtmánce
Pečené koleno na pivě s bramborovým knedlíkem a se zelím tam patří mezi stálé hity jídelníčku.
„Podávají velké porce, bramborové knedlíky nejsou kupované, maso je výborně okořeněné a propečené,“ říká Josef Oplt.
Hospodu si oblíbili řemeslníci a v poledne tu bývá plno. Na stolech jsou popelníky a po celou dobu oběda se tu může kouřit.
Jídelníček je poměrně stálý a nechybí klasická jídla, jako je svíčková, vepřové výpečky a guláš s knedlíkem. Všechny typy knedlíků si kuchaři připravují sami.
Ceny za oběd jsou trochu vyšší, okolo osmdesáti korun, ale velké porce a vysoká kvalita jídla si cenu zaslouží. Každé jídlo je ozdobené zeleninou nebo petrželkou.
Jediné, na co Hejtmánka doplácí, je trochu ošuntělý hospodský vzhled restaurace s kouřovou patinou.
Restaurace U Hymrů
„Zapečené těstoviny se šunkou jsou dobře připravené a není jim co vytknout. Přílohu tvoří čerstvá červená paprika a šest kousků kyselé okurky,“ hodnotí Oplt jídlo v restauraci U Hymrů.
„Ale vepřový guláš s bramboráčky má řídkou omáčku, přidaná paprika v omáčce je sterilovaná, omáčku znehodnocuje velké množství kečupu a bramboráčky jsou kupované,“ říká Oplt.
Cena jídla je nízká, ale na úkor jeho kvality. Vrchní má trochu problém s vystave- ním daňového dokladu a dlouho hledá razítko, které na- konec otiskne na obyčejný lístek.
Jinak je tu pěkné prostředí, rychlá obsluha a velké prostory jsou rozdělené na kuřáckou a nekuřáckou část.
Restaurace domu kultury
Restaurace je otevřená teprve týden po celkové rekonstrukci. Slušně se v ní vaři- lo vždy, ale prošlapaný koberec a omlácené stoly snižo- valy celkový dojem z dobrého jídla.
Opravy celému prostoru hodně prospěly a restaurace působí velmi příjemně. Jen před vchodem je přeplněný odpadkový koš a poházené nedopalky.
Tady chce kuchař Oplt ochutnat trochu složitější jíd-lo a objednává si kuřecí me- dailonky plněné sýrem a šunkou, smažené v pivním těstíčku.
„Příprava plněného masa je hodně ošidná a stává se, že střed není propečený. Navíc si nedovedu představit, jak kuchař naplní slabé medailonky,“ říká Oplt.
Usměvavý číšník nepřinese medailonky, ale plněnou kuřecí kapsu. Ta je ovšem skvěle připravená, okořeněná a dobře propečená. Celkový dojem ještě umocňuje pěkná zeleninová obloha.
Restaurace Pod Věží
Hlavní důvod, proč je v této restauraci každý den plno, je trochu zvláštní. Je nejblíž od magistrátu a chodí sem všichni úředníci. Mají na oběd jen třicet minut, takže si nemohou moc vybírat. Každý krok navíc pro ně znamená kratší dobu na oběd.
Restaurace je pěkná a po dobu oběda se tu nekouří.
Pod Věží je rychlá a příjemná obsluha. Kuchař Oplt si vybere z klasické nabídky hotových jídel rajskou omáčku.
„Omáčka je dobrá, jen trochu přeslazená, maso měkké, ale kupované knedlíky mě, bohužel, nenadchly,“ říká.
Jihočeská restaurace
Takzvaná „rybářská hospoda“ se léta těšila dobré pověsti, která během posledních let hodně utrpěla.
S příchodem nového kuchaře Petra Lály kvalita jídel prudce stoupla, ale asi bude ještě chvíli trvat, než se sem lidé zase naučí chodit. Interiér je vyzdobený rybářskými sítěmi a starými reklamami různých pivovarů. Převažují typická staročeská jídla.
Skvělý chalupářský guláš s domácími knedlíky nadchne každého. Jídlo je upravené a pěkně ozdobené zeleninou a petrželkou a nemusí se dochucovat solí nebo pepřem.
„Lála vaří výborně a je zbytečné hledat nějakou chybu,“ říká Josef Oplt.