V Bratislavě začala výroba nejmenší škodovky

Škoda Citigo

Škoda Citigo Zdroj: Skoda Auto

Škoda Auto dnes v Bratislavě zahájila sériovou výrobu nového malého vozu Citigo. Sedmý model největší české automobilky se začne v Česku prodávat ještě letos. Na evropské trhy přijde až příští rok v létě.

Do prodeje přijde nejprve třídveřová verze, v červnu 2012 se objeví na trhu pětidveřová verze. Podle serveru Denik.cz bude auto do městských ulic stát mezi 180 a 190 tisíci korunami.

„S tímto automobilem zahájíme v Evropě naší modelovou ofenzívu. V Evropě nám otevře důležitý segment malých vozů. Vůz je kompaktní a přesto prostorný, je vybavený mnoha chytrými detaily,“ uvedl předseda představenstva společnosti Winfried Vahland.

Nové auto vychází tvarově z modelu Volkswagen UP, jenž byl představen před několika týdny na autosalonu ve Frankfurtu. Citigo je prvním autem, v němž firma použila hlavový a boční airbag pro řidiče a spolujezdce.

První sériově vyrobené Škody Citigo vyjely z bratislavské továrny VolkswagenPrvní sériově vyrobené Škody Citigo vyjely z bratislavské továrny Volkswagen|ctkPrvní sériově vyrobené Škody Citigo v bratislavské továrně Volkswagen

Vůz bude mít spotřebu 4,2 litru benzinu na sto kilometrů a nízké emise kolem 97 gramů oxidu uhličitého na kilometr. Škoda Citigo je 3,56 metru dlouhá, 1,65 metru široká a 1,48 metru vysoká. Objem zavazadlového prostoru činí 251 litrů, sklopením opěradel zadních sedadel se zvětší na 951 litrů.

Po uvedení modelu Citigo na trh budou na výběr dva nové tříválcové benzinové motory, oba mají objem 1,0 litru a výkon 44, respektive 55 kilowattů. V roce 2012 se navíc vedle ručně řazené převodovky objeví také pětistupňová automatizovaná převodovka.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.