V Británii padly přísné tresty kvůli česneku

česnek, ilustrační foto

česnek, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Na útěku je muž ze západního Londýna, kterého soud v pondělí poslal v nepřítomnosti za mříže na šest let. Muž a jeho partnerka se do rukou spravedlnosti dostali za případ, který je v dějinách britské justice poměrně kuriózní - podvodný dovoz česneku z Číny do Británie.

Zpravodajský server BBC News píše, že Murugasan Natarajan a jeho pomocnice Lakshmi Sureshová byli soudem shledáni vinnými z celního podvodu, který jim vynesl zhruba dva miliony liber (asi 62,8 milionu korun). Právě tolik by museli zaplatit na clu, kdyby deklarovali dovoz česneku a ne dovoz čerstvého zázvoru, na který clo uvaleno není.

Šestiletý trest pro sedmapadesátiletého Natarajana je nejdelší, jaký v posledních letech v Británii padl za celní podvod. Natarajan po loňském propuštění na kauci uprchl, a od té doby se skrývá na neznámém místě. Sureshová dostala roční podmínečný trest a pokutu 10 tisíc liber.

Evropské pěstitele česneku chrání dovozní clo

Úřady začaly Natarajana vyšetřovat poté, co celníci zajistili v jednom z jeho nákladů více než sedm tisíc kilogramů česneku. Následné šetření zjistilo, že v uplynulých letech běžně deklaroval dovoz čerstvého zázvoru, jehož import u firmy stoupl pětinásobně, zatímco dovoz česneku zcela ustal. Kontroly také prokázaly, že teplota v jeho přepravních kontejnerech byla pro zázvor příliš nízká, ale pro česnek naprosto ideální. Při prohlídce v Natarajanově domě našli celníci zhruba 150 tisíc liber v hotovosti.

Na ochranu pěstitelů česneku v zemích Evropské unie je na dovoz této komodity ze zemí mimo EU uvaleno clo v různých hodnotách. Pro čerstvý nebo chlazený česnek jde o 9,6 procenta deklarované ceny plus poplatek 120 eur za každých dovezených sto kilogramů; u mraženého česneku jde o 14,4 procenta a 12,8 procenta u sušeného česneku.