V Británii skončil po 38 letech Ceefax – nejstarší teletext

Ceefax

Ceefax Zdroj: Profimedia.cz

Milovníci komunikačních technologií, kteří mají zároveň sklon k nostalgii, možná v tyto dny zamáčknou slzu – po 38 letech skončila první teletextová služba Ceefax na BBC.

Provoz Ceefaxu začal v roce 1974, tento „proto-internet“ přinášel text a jednoduchou grafiku britskému televiznímu publiku. Když skončil normální televizní program, udeřila hodina Ceefaxu, který v bdělosti udržoval nespavce a lidi pracující v noci až do časných ranních hodin. Syntetický hudební podkres teletextu patřil ke kultovním zvukům své doby, podobně jako kňučení připojovaných modemů v 90. letech.

BBC vyvíjela Ceefax nejprve jako způsob, jak přenášet titulky pořadů pomocí nevyužité části vysílacího spektra, ale vývojáři si brzy uvedomili, že technologie stejně snadno zvládne plné textové stránky. První zkušební přenosy započaly v roce 1974, plnohodnotné pak o dva roky později.

„Díky za pozornost“ – Ceefax 1974-2012

Dřívější televizory potřebovaly speciální čip, aby mohly přijímat a uchovávat informace, jak byly vysílány - mnozí z britských pamětníků si jistě pamatují čekání na aktualizaci stránek. Nový systém však byl rychlý a dostatečně flexibilní, aby se s jeho pomocí mohly šířit žhavé aktuality společně s dalšími informacemi, jako třeba s cenami akcií nebo předpovědí počasí, respektive se zprávami, které vyžadovaly pravidelnou aktualizaci.

Ceefax byl dobrý způsob zprostředkovávání informací, avšak šlo o komunikaci jen jedním směrem, což omezovalo jeho použití. S rozšířením internetu se z Ceefaxu (a teletextu obecně) stávala stále více spíše kuriozita, k níž, jak píší britská média, jste se uchýlili snad jen na návštěvě u babičky, která neměla internetové připojení, a vy jste si nutně potřebovali ověřit fotbalové výsledky.

Přechod na plně digitální televizní vysílání ve Velké Británii předznamenal začátek konce teletextu, který přežíval na částech analogového spektra. ITV a Channel 4 ukončily své teletexty v prosinci 2009, takže Ceefax přežil jako jediný. Ale nyní došlo i na něj a poslední zprávy a prosté rozloučení přinesl v pondělí. Až Severní Irsko dokončí ve středu přechod na digitální vysílání, Ceefax bude definitivně pryč. S červeným tlačítkem bude sice stále možné získat průběžně aktualizované informace z BBC, ale to už nebude Ceefax.