V Brně leží pět pacientů s prasečí chřipkou

Fakultní nemocnice v Brně hospitalizovala již osm lidí, u nichž se objevil vir H1N1. U pěti z nich se virus zákeřné chřipky potvrdil.

Virem mexické chřipky, které se říká prasečí, onemocnělo v Brně již několik lidí. V současné době, kdy se proti viru H1N1 očkuje protilátkami, leží v brněnské Fakultní nemocnici osm nemocných s podezřením na prasečí chřipku. U pěti pacientů testy potvrdily, že se opravdu nebezpečnou chřipkou nakazili.

„Na klinice infekčních leží pět pacientů, u nichž jsme potvrdili virus prasečí chřipky,“ potvrdila týdeníku Sedmička mluvčí Fakultní nemocnice Brno Anna Mrázová, která zároveň upozornila, že žádný z hospitalizovaných lidí není v ohrožení života.

Vakcíny na příděl

Proti zákeřnému viru prasečí chřipky se dá očkovat. Vakcíny s protilátkami už má většina nemocnic. Očkování oficiálně začalo v úterý 24. listopadu. První lidé, kteří mají na vakcínu nárok, jsou lékaři, zdravotní sestry a ti, na nichž závisí chod státu. Patří mezi ně policisté, hasiči a záchranáři.

Chronicky nemocné lidi začnou praktičtí lékaři očkovat až příští týden. Někteří lidé, kteří se zmutovaného viru bojí a mají zájem o placené očkování, prý dávají lékařům drobné dárky. A to jen proto, aby jim do těla píchli vakcínu.

Prasečí chřipce zatím od doby jejího prvního výskytu podlehlo v Česku pět lidí. Na klasickou chřipku ovšem zemře ročně mnohem více nemocných. Podle údajů ministerstva zdravotnictví je to kolem dvou tisíc lidí.