V Cannes startuje filmová událost roku

V Cannes startuje filmová událost roku

V Cannes startuje filmová událost roku Zdroj: Profimedia.cz

Ve francouzském městě Cannes dnes startuje již po osmašedesáté nejvýznamnější filmová přehlídka světa. A jistě potvrdí, že určuje dlouhodobé trendy ve světové kinematografii navzdory krátkodechosti současných filmů.

Pozornost bude tradičně upřena na mezinárodní soutěž, v níž se letos o Zlatou palmu utká sedmnáct snímků. Na rozdíl od jiných filmových festivalů je výběr v Cannes připraven tak, aby každý uvedený film byl kinematografickou událostí. V soutěži se znovu objevují režiséři, kteří se do Cannes pravidelně vracejí – Paolo Sorrentino, Nanni Moretti nebo Todd Haynes. V sekci Určitý pohled poběží nový film slavné japonské režisérky Naomi Kawase. Ve zvláštních uvedeních (hlavní program mimo soutěž) najdeme nový film Woodyho Allena Iracionální muž nebo novinky francouzského režiséra Roberta Guédiguiana a Souleymana Cissého, známého režiséra z Mali, který soutěžil v Cannes roku 1995.

Do hlavních sekcí se česká kinematografie jako již tradičně neprobojovala. Na MFF v Cannes však bude opět fungovat česko-slovenský pavilon. Jeho partnery jsou Barrandov Studio a MFF Karlovy Vary. Česko se v Cannes pomalu, ale jistě stává specialistou na krátké studentské filmy v oficiální sekci Cinéfondation. Roku 2009 protrhla patnáctiletou českou nepřítomnost v Cannes začínající režisérka Zuzana Špidlová Kirchnerová s krátkým filmem Bába a od té doby se českým studentským filmům v Cannes poměrně daří. Letos se do Cinéfondation probojoval film Retriever. Je to dvaadvacetiminutový film studentů FAMU Tomáše Kleina a Tomáše Merty s příběhem Milana, kterého opustila manželka se synem a on si bere zpět alespoň poslední vzpomínku na fungující rodinu – retrievera Goldyho. Film byl natočen podle námětu Ondřeje Štindla a tvůrci na něm pracovali dva roky.

Při sekci Cinéfondation začne letos fungovat projekt L’Atelier, který se pokusí najít partnery pro zatím nedokončené projekty. I tady bude tuzemská kinematografie přítomna v podobě chystané road movie Vychladnutí slovenského studenta FAMU Györgye Kristófa, který bude v Cannes hledat finanční podporu. Producent Jan Macola, zakladatel pražské produkční společnosti Mimesis film (společnost produkovala i Českými lvy ověnčenou Cestu ven Petra Václava), byl letos vybrán do programu pro začínající producenty Producers on the Move.

Na filmovém trhu, který se koná vedle oficiálního programu festivalu, poběží nejnovější české nebo česko-slovenské filmy jako Koza, Ghoul nebo Kobry a užovky.