V Českém lese vznikne nové rekreační zařízení

Rozsáhlé rekreační zařízení má vyrůst na místě bývalé pohraniční roty Václav v chráněné krajinné oblasti (CHKO) Český les. Někdejší armádní areál poskytne město Bělá nad Radbuzou na Domažlicku soukromému investorovi. Nový projekt by měl přijít na více než sto milionů korun a měl by nabízet zhruba čtyři desítky lůžek pro odpočinek a rekreaci, řekl starosta Bělé Libor Picek.

Objekt po armádě dostalo město ve zdevastovaném stavu. Nový projekt počítá s demolicí a se stavbou nového hotelu s dvěma nadzemními podlažími, parkovištěm pro 114 aut, hřištěm s dřevěnou tribunou, dětským koutkem či dvacetimetrovou dřevěnou vyhlídkovou věží. Proti plánům není ani správa CHKO. „Nic nebrání tomu, aby zátěž, ta zdevastovaná bývalá pohraniční rota, která hyzdila krajinný ráz, byla odstraněna, a aby výměnou za ni vyrostla jiná, kvalitní stavba. Vyplývá to z plánu péče o CHKO,“ uvedl vedoucí správy Tomáš Peckert. Doplnil, že podle zpracované studie nebude mít nová stavba negativní vliv na krajinný ráz. Areál má citlivě zapadnout do krajiny.

I díky vstřícnosti správy CHKO se podařilo dlouhotrvající jednání završit vydáním územního rozhodnutí. Nyní se pracuje na získání stavebního povolení. Pokud se vše podaří, s realizací projektu by se mohlo začít v příštím roce, domnívá se starosta. Podle dostupných informací by měly v objektu na náhorní plošině dominovat přírodní materiály (dřevo, kámen) a sklo.