V Česku je čtyřikrát víc obézních dětí než před 15 lety

obezita, ilustrační foto

obezita, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

V Česku je podle nejnovější zprávy statistiků čtyřikrát víc obézních dětí a pětkrát víc obézních dospívajících než před 15 lety. V přepočtu na tisíc registrovaných pacientů v ordinacích praktických lékařů stouply počty obézních dětí z 5,5 v roce 1996 na 20,5 vloni, ve skupině od 15 do 18 let pak z 8,8 na 47.

Absolutní nárůsty jsou méně strmé, i tak je podle statistiků vývoj alarmující. Od roku 1996 do loňska se absolutní počet obézních dětí ztrojnásobil z 10 400 na 30 400 a dorostu z 6100 na 20 400.

Podle lékařky kliniky dětského a dorostového lékařství Všeobecné fakultní nemocnice Jitky Kytnarové to souvisí s nezdravým životním stylem. Varující podle ní je, že zhruba třetina obézních předškoláků a polovina obézních školáků si nese problémy s váhou do dospělosti. „Nejúčinnější prevenci mají v rukou jejich rodiče – jsou jí dostatečný pohyb a sport,“ řekla.

Kromě nadbytečných kil přivádí děti a dospívající do ordinací praktiků nejčastěji alergie, dlouhodobě jich přibývá. V roce 2011 se s alergií z 1000 registrovaných léčilo s alergií 141 dětí a 205 dospívajících. Relativně nejvíc alergiků je v Jihočeském kraji a v Praze, nejméně v krajích Zlínském a Pardubickém. Zdánlivě nízký podíl alergiků ve Středočeském kraji je dán tím, že řada tamních pacientů se léčí v Praze - evidují se podle místa léčby, ne bydliště.