Mechanická obsluha vítá hosty, roznáší jídlo na stoly a dokonce i smaží maso a zeleninu v podniku, který zahájil provoz minulý týden. „Moje dcera mě požádala, abych vymyslel robota, protože ona nerada dělá domácí práce,“ vysvětlil zakladatel restaurace Sung Jü-kang, odkud vzešla poůvodní myšlenka.
Dva roboti stojící u dveří nadšeně vítají zákazníky, zatímco jejich čtyři malí, ale nezaměnitelně humanoidní kolegové roznášejí podnosy s jídlem. V kuchyni se dva velcí modří roboti se svítícíma očima specializují na smažení, a další je odborníkem na výrobu knedlíčků.
Sung místnímu listu Modern Times řekl, že ho každý robot přišel zhruba na 40.000 jüanů (asi 130.000 korun), což zhruba odpovídá ročnímu platu lidského zaměstnance. „Roboti rozumějí 40 běžným větám. Nikdy nejsou nemocní a nechtějí dovolenou. Po dvouhodinovém nabití mohou pět hodin pracovat,“ dodal Sung.
Robot v čínské restauraci Sung Jü-kang |
Stoupající náklady na pracovní síly v Číně nutí výrobce sahat čím dál tím častěji po automatizaci. Země v loňském roce předstihla Japonsko coby největší světový spotřebitel v oboru průmyslových robotů.
Kuchařští roboti, kteří mají jen předem nastavený repertoár, pracují společně s lidskými kolegy, kteří jim nakládají suroviny a pomáhají s přípravou některých jídel.
Zákazníci jsou ovšem nadšení. „Moje děti roboti skutečně okouzlili,“ řekla matka tří potomků Jang Li-mej. „Ještě nikdy předtím jsem neviděl robota servírovat jídlo,“ potvrdil devítiletý Jüan Jüan. „Jsem opravdu překvapený.“