V Číně zatkli desítky lidí šířících zvěsti o apokalypse

Západ slunce v Číně, ilustrační foto

Západ slunce v Číně, ilustrační foto Zdroj: Profimedia.cz

Několik desítek lidí bylo v uplynulých dnech zadrženo v Číně kvůli tomu, že šířili zvěsti o blížícím se konci světa. Ten by měl podle nich nastat s koncem nynějšího cyklu mayského kalendáře, který připadá na 21. prosince 2012. Úřady v pěti různých oblastech Číny zatkly v této souvislosti celkem 52 osob. V severozápadní provincii Čching-chaj bylo zatčeno 37 členů křesťanské skupiny Bůh všemohoucí, která podle státního deníku Global Times věští, že 21. prosince začne třídenní období temnoty.

Skupina prý vyzvala své členy, aby svrhli vládu čínské komunistické strany, kterou označuje za „velkého rudého draka“, a věřícím slibuje, že se blíží nová éra, v níž bude vládnout žena-spasitelka.

„V Pekingu se 9. prosince objevilo na slunci velké oko a ukázal se ženský Ježíš. Svět brzy postihnou mohutná zemětřesení a cunami,“ citoval deník Global Times z údajného textu skupiny Bůh všemohoucí. Čínská státní média označila skupinu za kult zla, což je termín používaný čínskými úřady rovněž pro zakázané duchovní hnutí Fa-lun-kung.

Ve východní provincii Fu-ťien a v centrálním městě Wu-chan bylo zadrženo 36 lidí, kteří v městské hromadné dopravě rozdávali letáky o údajné hrozící apokalypse.

Apokalypse udělal reklamu katastrofický film

„Tito lidé vykonstruovali a roznášeli fámy o konci světa a působili problémy, když z občanů pod touto záminkou lákali peníze a rušili veřejný pořádek,“ sdělila policie v jihozápadní metropoli Čchung-čchingu.

Předpovědi apokalypsy jsou v Číně velmi sledované, mimo jiné díky místnímu úspěchu hollywoodského katastrofického filmu 2012, který byl částečně inspirován mayským proroctvím.

Zvěstmi o údajném nadcházejícím konci světa byl prý ovlivněn i muž, který v pátek před čínskou školou v provincii Che-nan pobodal 22 dětí a jednoho dospělého.