V dalším patentovém sporu vyhrál Samsung. Soud odmítl žádost Applu

Samsung

Samsung Zdroj: ctk/AP

Americký soud zamítl požadavek firmy Apple, která chtěla ve Spojených státech zakázat prodej některých chytrých telefonů a tabletů konkurenčního výrobce Samsung. Jeden z řady patentových sporů mezi oběma největšími světovými výrobci smartphonů tak skončil vítězstvím pro jihokorejskou firmu.

Applu dal přitom začátkem května soud za pravdu, že Samsung porušil trojici jeho patentů, a nařídil Jihokorejcům uhradit jako odškodné téměř 120 milionů dolarů (2,5 miliardy korun). Apple v souvislosti s těmito patenty požadoval zákaz prodeje smartphonů a tabletů, které patentované technologie obsahovaly.

Soudkyně Lucy Kohová však požadavek zamítla, neboť Apple podle ní neprokázal, že jeho pověst jako inovátora na poli mobilních technologií bude nezvratně poškozena, pokud nebude zákaz uplatněn. Zástupci ani jedné z firem se k verdiktu nevyjádřili.

Samsung se předloni stal největším výrobcem chytrých telefonů na světě. Z první příčky sesadil právě svého amerického rivala Apple. Samsung a Apple vedou od dubna 2011 řadu sporů ohledně patentů souvisejících s chytrými telefony a tablety.

Otrocké kopírování

Právní bitvu odstartoval Apple, když obvinil Samsung, že otrocky kopíruje jeho přístroje iPhone a iPad. Samsung na to reagoval žalobami na Apple. V USA dosud běží spor o několik patentů, za jejichž porušení měla asijská společnost soudem předloni nařízeno zaplatit odškodné 930 milionů dolarů. Samsung se však proti verdiktu odvolal.

Patentové spory mezi oběma firmami probíhaly i v jiných zemích, Apple se ale se Samsungem letos dohodl na tom, že všude mimo USA je ukončí.