V Děčíně začala stavba obchodního centra za 700 milionů

Starý děčínský pivovar v Podmoklech by se měl změnit do konce roku 2013 na nové obchodní centrum. Celý projekt by měl vyjít na asi 700 milionů korun, z toho zhruba 80 milionů stálo pořízení objektu, řekl jeden z investorů Vojtěch Ryvola. Centrum nabídne kromě obchodů i společenské prostory a obnovit se má i vaření piva pro místní restauraci. Autoři projektu slibují zachování většiny cenných historických prvků areálu.

Ryvola si sehnal finanční partnery a založil s nimi společnost Centrum Pivovar. Ta v předchozích měsících areál vyčistila a teď začíná stavět. „Zbyly všechny historické objekty, které měly historickou cenu. Doplňkové budovy, které ji neměly, už tu nejsou, šlo o pivovarské sklepy, zásobník na topný olej a kotelnu. Byl to takový slepenec podobný vlaštovčímu hnízdu,“ popisuje Ryvola.

Historické budovy z 19. století by měly tvořit zhruba třetinu areálu. Autoři projektu slibují citlivé spojení staré a nové architektury, což by měl být podle nich v severočeském prostoru unikát. V jedné z budov má vzniknout i společenský sál a hospoda, napojená na malou varnu piva. Zachována by měla být i pivovarská brána z roku 1905. Centrum má nabídnout asi 200 pracovních míst a hotové by mělo být na přelomu roků 2013 a 2014.

„Do měsíce bychom měli mít obsazeno okolo 66, 68 procent plochy. Lidé nevěřili, že to vůbec začne, takže se ozývají až teď,“ uvádí. Základem nabídky obchodů by měl být supermarket, jehož konkrétní provozovatel by měl vzejít ze tří adeptů, jména některých řetězců jsou ale už jistá. Je mezi nimi sportovní řetězec Hervis, textilní H&M či Grand Optical. „Základ, ty velké nájemce, už máme skoro pohromadě. Teď budeme hledat nájemce hlavně pro prostory od 30 do 100 metrů,“ dodává Ryvola.