V Exilu bude Zlomatka léčit homosexualitu

Pardubické Divadlo Exil přichází s třetí premiérou letošní sezony.

Po dvou komediích uvede o víkendu pardubické divadlo Exil komorní psychologické drama. Hra Zlomatka italského autora Maria Gelardiho se dotýká stále ožehavého tématu homosexuality.

„Italská matka se rozhodne svéráznými prostředky a za jakoukoliv cenu vyléčit svého syna z jeho homosexuální orientace,“ popisuje děj příběhu režisérka Zuzana Nováková. „Přestože je to drama, autorovi se podařilo všechno popsat s úsměvnou ironií,“ dodává Nováková.
Zlomatka Maria Gelradiho získala nejvyšší ocenění v soutěži mladých talentů v roce 2002.

Šokující sonda mezi gayi

„Text se zrodil na základě rozhovoru, který jsem vedl s jedním svým známým, typickým představitelem intelektuálního homosexuála z lepší rodiny. On měl to štěstí, že rodina přijala jeho orientaci bez problémů. Mě tehdy napadlo, že kdyby se narodil v chudé rodině v některé z lidových čtvrtí, kdyby jeho matka byla prostá, nevzdělaná žena, možná by to dopadlo jinak,“ vysvětluje Gelradi.

O tom, že jde o hru velmi aktuální, svědčí i fakt, že ani v dnešní době to nemají homosexuálové s přijetím ve svých rodinách jednoduché. Ukázal to průzkum, který si speciálně kvůli této inscenaci udělala režisérka Zuzana Nováková mezi gayi. Výsledek prý ji i herce šokoval. „Moje matka je doktorka. Myslel jsem, že to bude v pohodě. Nebylo. Křičela, že syn doktorky nemůže být buzerant. Ona by prý nikdy buzeranta neporodila. To bylo před osmi lety. Od té doby jsme spolu nepromluvili,“ vzpomínal na své přiznání například Robert z Pardubic.

Oslovení homosexuálové, ať už mají s rodinou dobré, nebo špatné zkušenosti, se shodují v jednom. „Svěřit se vlastní matce je jedna věc a přiznat si to sám sobě je věc druhá. Obojí stojí hodně sil a času,“ říká za všechny Ladislav.

Zuzana Nováková režíruje Zlomatku v Exilu společně s Marií Kučerovou. Do hlavní role obsadila Věru Pojmanovou a Alexandra Andrejse. Premiéra je naplánována na sobotu
31. října.